Prodana zajednička rezidencija bivše države u New Yorku

Prodana je njujorška rezidencija veleposlanika bivše Jugoslavije pri UN-u, a od 12,1 milijun dolara Hrvatskoj će pripasti 2,075 milijuna, objavilo je u subotu hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova (MVEP).

Identitet kupca stana na prestižnoj Park Aveniji zasad je nepoznat. Mediji prenose da je iz New Yorka i dolazi iz svijeta financija.

U tijeku je postupak zajedničke prodaje još četiri nekretnine – stalne misije bivše SFRJ pri UN-u u New Yorku, veleposlanstva u Bonu i Bernu te veleposlanstva/rezidencije u Tokiju.

MVEP prenosi da su predstavnici pet država sljednica potpisali 31. svibnja u New Yorku ugovor o zajedničkoj prodaji stana koji je bio prazan od 1992.

Prodajom za 12,1 milijun američkih dolara, prema utvrđenom omjeru i nakon izvršenja obaveza na osnovu participiranja u nužnim troškovima održavanja nekretnine od 1992.-2018., u državni proračun bit će uplaćeno 2.075.103,07 dolara, kažu na Zrinjevcu.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je da je Beogradu pripalo 3,48 milijuna dolara. Podaci za ostale države nisu poznati.

Prodaja je dio dogovora Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ kojim je dogovorena metodologija za zajedničku prodaju pet diplomatsko/konzularnih predstavništava bivše SFRJ.

Radi se o velikim kompleksima koji svojom veličinom premašuju utvrđene omjere po vrijednosti država sljednica, uz primjenu načela raspodjele postignute kupoprodajne cijene prema postotcima utvrđenim Aneksom B Ugovora o pitanjima sukcesije, navodi se u priopćenju MVEP-a. (H)