Procurio povjerljivi dokument Pentagona: Srbija pristala slati oružje Ukrajini

Srbija, jedina europska zemlja koja je odbila uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je snabdijevati Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona, objavio je Reuters.

Dokument, koji je skup odgovora europskih vlada na molbu Ukrajine za vojnom obukom i oružjem, bio je među desecima povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu u proteklih nekoliko tjedana, u, moguće, najozbiljnijem curenju tajnih dokumenata u SAD-u posljednjih godina, navodi Reuters.

Dokument koji je nazvan “Europa/Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine” sadrži pozicije 38 europskih vlada u odgovoru na molbe Ukrajine da joj se pomogne. Popis pokazuje i da je Srbija odbila osigurati vježbe ukrajinskim snagama, ali se obvezala da će poslati oružje ili ga je već poslala. Također se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da Ukrajini osigura oružje i u budućnosti.

Dokument je označen kao tajni i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals) što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obavještajnim službama i vojskama. Datiran je na 2. ožujka i na njemu je pečat ureda združenih načelnika stožera.

Reuters nije mogao neovisno utvrditi autentičnost dokumenta. Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinsko veleposlanstvo nisu odmah odgovorili na pitanja agencije, kao ni Pentagon, koji je prethodno odbio komentirati curenje dokumenata, prenosi N1.