Pročitajte kako je Podgorica odbrusila Beogradu: ‘Nikad više ne želimo voditi tuđe bitke’

Pukovnik Ivan Mašulović, vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj, sudjelovao je u Kninu na obilježavanju hrvatskog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dana hrvatskih branitelja.

Nakon negodovanja u Srbiji, crnogorsko Ministarstvo obrane, izdalo je priopćenje u kojemu su objasnili zašto je njihov izaslanik bio u Kninu.

“Vojni izaslanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj, pukovnik Ivan Mašulović, je učestvovao na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dana hrvatskih branitelja,u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom.

On nije bio u Kninu da proslavi bilo čije pobjede ili poraze, niti stradanja bilo kojega naroda, kako se to zlonamjerno želi insinuirati. Ta retorika i smještanje ovog bezazlenog civilizacijskog čina u kontekst suludog rata 90-tih, ne priliči 20-im godinama ovog doba, novom vremenu u kojem su i Crna Gora i Srbija zemlje kandidati u pregovaračkom procesu sa EU.

Crna Gora je svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije. Danas je okrenuta sigurnoj europskoj budućnosti, i odlučno ide u korak sa razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena tereta prošlosti. Bez obzira na bilo čija očekivanja, Crna Gora ne želi nikad više voditi tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku te izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, što je najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti.

Takav odnos Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i savezničkoj zemlji u NATO. Ovo je pozicija Crne Gore u odnosu na taj događaj. Sve drugo su najobičnije insinuacije, koje uglavnom dolaze od onih koji su i tada, kao i danas, pokušavali da lamentiraju nad sudbinom poginulih i prognanih, i da politički profitiraju na njihovoj nesreći”, piše u priopćenju Ministarstva obrane.