Probiju li migranti obranu u Grčkoj vojska će na granicu

GREECE REFUGEES CRISIS

Probiju li migranti obranu u Grčkoj vojska će na granicu, piše u srijedu Večernji list, podsjećajući da je vojna pomoć u zaštiti granice omogućena zakonskim izmjenama iz 2016. nakon što je Hrvatskom prošlo oko 700.000 migranata

Odluku o tome donosi Vlada RH, na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednika RH, navodi dnevnik.

Koliko je Hrvatska blizu donošenja odluke o angažiranju i Oružanih snaga RH u čuvanju granica od nove najezde imigranata s Bliskog Istoka i Azije, to još nitko u državnom i vojnom vrhu ne želi službeno procijeniti, no jasno je da smo sve bliže takvoj situaciji i da se država priprema za takav scenarij.

“Hrvatsku granicu čuva hrvatska policija. Dođe li do veće eskalacije, razmislit ćemo o uključenju Hrvatske vojske”, izjavio je premijer Andrej Plenković i u toj izjavi mnogi vide najavu zaoštravanja problema.

Pogotovu kada se analizira i druga premijerova rečenica u kojoj objašnjava i odobrava politiku grčke vlade “da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati da zaštitimo vanjske granice EU”. To znači da najavljuje da ni Hrvatska “neće puštati migrante”.

Drugim riječima, dođe li do eskalacije, puknu li policijsko-vojni zidovi u Grčkoj i Bugarskoj, to će biti trenutak da i HV uskoči i pomogne snazi od 6500 graničnih policajaca koliko ih Hrvatska sada ima duž svojih dugih vanjskih granica, donosi Večernji list.

(Hina)