Priveden državljanin BiH osumnjičen da je ratovao u Ukrajini

Pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su u petak jednu osobu na području Banje Luke za kojega se sumnja da je ratovao na području Ukrajine što je u BiH kazneno djelo.

Privedeni bosanskohercegovački državljanin dovodi se u vezu s odlaskom na ratište u Ukrajini i sudjelovanjem u oružanim sukobima na tom području, priopćeno je iz SIPA-e. On je tijekom dana ispitan u službenim prostorijama SIPA-e.
Pretresen je i jedan objekt. Uhićenu osobu se tereti sukladno odredbama Kaznenog zakona BiH o nezakonitoj uspostavi i pridruživanju stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.
SIPA je provela ovu akciju po nalogu Suda BiH i Državnog odvjetništva BiH s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.
Prema podacima vlasti BiH najmanje sedmorica njezinih državljana bili su pripadnici proruskih paravojnih formacija koje su ratovale ili još uvijek ratuju na području Ukrajine. Istodobno na strani Islamske države na području Sirije i Iraka borilo se ili je živjelo više od 300 bosanskohercegovačkih državljana.

Hina