Prisegnuli novoizabrani suci Ustavnoga suda

Trojica novoizabranih sudaca Ustavnoga suda – Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec – svečano su prisegnuli pred predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je novizabranim sucima i zaželjela im uspješan rad. “Ustavni sud je institucija o kojoj u velikoj mjeri ovisi stabilnost demokracije, poštovanje ljudskih prava i drugih vrednota koje proizlaze iz Ustava RH. Proces izbora, nažalost, nije bio lišen političkih uvjetovanja čime se narušava povjerenje građana u politički sustav. Iako je pravo stranaka u Saboru promicati vlastite političke interese, njihova je prva obveza djelovati u interesu općega dobra, dobra društva i dobra države, a izbor ustavnih sudaca takav je proces i mora biti lišen svih ideoloških prijepora. Uvjerena sam da spomenuti nedostaci, koji upućuju na potrebu poboljšanja u postupku izbora ustavnih sudaca – neće biti smetnja vašem budućem radu”, kazala je u svom obraćanju predsjednica.

“Vaša neovisnost o bilo kome, i bilo čemu, može i mora uvijek biti neokrnjena, a vaš orijentir u radu moraju biti Ustav, zakoni te vlastita savjest kao jamstvo da će vaše odluke biti zakonite i pravične, uvažavajući sva naša nacionalna dostignuća, tradiciju i baštinu”, dodala je. Naglasila je kako se Ustavni sud nekim predmetima nije bavio više od dvadeset godina. “I kao državljanka RH, radi osjećaja pravde, očekujem da će neka pitanja koja su predugo ‘bila u ladicama’ biti riješena u razumnom roku”, poručila je Kolinda Grabar -Kitarović.

Nacionalno