Pripremljen zimski smještaj za sve stradalnike u kontejnerima na Banovini

Ilustracija

Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanja izvijestili su u utorak kako su pripremili adekvatan smještaj za sve stradalnike koji nakon potresa na Banovini žive u kontejnerima i tijekom zimskih mjeseci nemaju primjeren smještaj.

U priopćenju napominju kako su izmjenom Zakona o obnovi preuzeli novi posao na području Banovine – stambeno zbrinjavanje stradalnika potresa smještenim u kontejnerskim naseljima.

Državni tajnik Gordan Hanžek navodi kako je država do danas osigurala smještaj u 2200 kontejnera, a još tisuću mobilnih jedinica dano je na raspolaganje stradalnicima od potresa iz privatnih donacija.

Iz Ureda podsjećaju kako je Hrvatsku od 28. prosinca 2020. pogodio niz razornih potresa. Materijalna šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji, posebice na području Grada Petrinje i okolice, ogromna je te su brojne građevine oštećene ili razrušene. Šteta je prijavljena i na području Karlovačke te Zagrebačke županije, kažu.

Dodaju kako je odlukom Vlade od 4. siječnja ove godine proglašena katastrofa uzrokovana potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresima može se provesti i dobavom i montažom privremenih, pokretnih i montažnih objekata.

Iz Središnjeg državnog ureda ističu kako to podrazumijeva najam, kupnju, transport i montažu privremenih, pokretnih i montažnih objekata te druge potrebne radnje za njihovo postavljanje u svrhu privremenog stambenog zbrinjavanja.

Na područjima na kojima je proglašena katastrofa, privremeno stambeno zbrinjavanje u privremenim, pokretnim i montažnim objektima, prema istom zakonu financira i provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na temelju popisa i drugih podataka i obavijesti koje su dostavile jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, navode.

Dodaju kako je upravljanje u organiziranim naseljima privremenog smještaja, uključujući i njihovo održavanje, u nadležnosti jedinica lokalne samouprave na čijem teritoriju se ta naselja nalaze.

Nastavak aktivnosti na funkcioniranju kontejnerskog smještaja

U postupku donošenja je, najavljuju u Uredu, Odluka koja se donosi u cilju nastavka aktivnosti radi osiguranja preduvjeta funkcioniranja kontejnerskog smještaja u zimskim uvjetima te osnaženja tima koji radi na terenu prilikom obavljanja poslova kontrole korištenja i izuzimanja od korištenja pokretnih objekata privremenog smještaja (MSJ).

S obzirom da je tim sastavljen od ovlaštenih osoba Ureda, načelnika lokalnih stožera civilne zaštite te ovlaštenih pripadnika sustava civilne zaštite, daje se nalog da u okviru svoga djelovanja, a po utvrđenju relevantnih činjenica, izuzimaju od korištenja objekte za privremeni smještaj (MSJ).

Odnosi se to na slučajeve ako se prilikom kontrola i obilaska ili na drugi način utvrde da se objekt privremenog smještaja ne koristi, ne koristi se u svrhu za koju je dodijeljen ili se istom nanosi šteta nemarnim postupanjem korisnik.

Ista je situacija i kada je obnovljen objekt radi kojeg je dodijeljen objekt privremenog smještaja obnovljen, ako je korisnik privremenog smještaja ostvario pravo na sufinanciranje najamnine, privremeni smještaj u objektu u vlasništvu RH ili drugi odgovarajući smještaj, ili pak postoji drugi razlog radi kojeg se ocijeni da je objekt potrebno izuzeti.

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komesn rekla je kako se, nažalost, mnogi stanovnici grada nalaze u kontejnerskim naseljima i kontejnerima te da je situacija otežana dolaskom zima.

“Međutim, redovito, gotovo svakodnevno pozivamo ljude koji nisu u adekvatnim prostorima i uvjetima te koji nemaju mogućnost za boravak tijekom zime u tim kontejnerima da se jave u Središnji državni ured kako bi im država pronašla adekvatan tj. primjeren smještaj za ovo doba godine”, istaknula je Komes.

Inventura svih stradalnika smještenih u kontejnere

Na istu temu očitovao se i državni tajnik Hanžek i izvijestio kako je s jedinicama lokalne samouprave njegov Ured napravio inventuru svih stradalnika koji su smješteni u kontejnerima. Kroz tu inventuru stanja dobili su što u konačnici žele stradalnici koji ne osjećaju sigurnost boravka u kontejneru tijekom zimskih mjeseci, poručio je.

U zamjenu, tvrde u Središnjem državnom uredu, pripremili su im adekvatan smještaj koji su iskomunicirali zajedno sa svakim stradalnikom i kojim će stradalnicima tijekom zimskih mjeseci osigurati kvalitetan, topliji i sigurniji smještaj.

Sa današnjim danom, zaprimljeno je sveukupno 7858 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu. Prema posljednjim informacijama, u rad je uvedeno 1410 izvoditelja, a završeno je 800 kuća.