Pripremite se: Sutra obilna kiša, nevere, moguć i snijeg

Pixabay

Piše: Tea Blažević

Iako je u dijelovima središnje unutrašnjosti, i duž Jadrana uglavnom sunčano, diljem zemlje dominira umjerena pa i povećana naoblaka.

Ima i magle, u Gorskom kotaru i Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj unutrašnjosti, gdje je vidljivost smanjena pa hak upozorava na oprez. Maglovitim prilikama u prilog ide slab vjetar na kontinentu.

Samo duž obale puše umjeren sjeverozapadnjak, a poslijepodne će zapuhati jugo, i najaviti pogoršanje vremena. Krajem dana rast će naoblaka, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje u noći treba računati na kišu, pljuskove i grmljavinu.

Sutra će se kišni val širiti i na ostatak zemlje!

Oborina će biti lokalno obilnija duž Jadrana, u Gorskom kotaru i Lici, u unutrašnjosti Dalmacije, gdje lokalno može pasti više od 60 litara kiše po metru četvornom, pa su moguće bujične poplave.

Izgledna pripremna stanja obrane od poplava

Obilna oborina utjecat će i na porast vodostaja rijeka, pa se budno prate Sava, Una, Kupa i Korana, kažu u Hrvatskim vodama. Na nekim područjima vrlo su izgledna pripremna stanja obrane od poplava. Prema modelima, Sava kod Jasenovca bi 14.10. mogla dosegnuti 604 cm, što je ipak ispod redovnih mjera obrane od poplava, koje se proglašavaju na 700 cm.

Uz oborinu, problematičan će biti i vjetar.

U noći na nedjelju doći će do prodora hladnijeg zraka sa sjeverozapada Europe, pa će sutra biti i desetak stupnjeva hladnije, u dijelovima unutrašnjosti. Zahladnjet će i na Jadranu, gdje će zapuhati jaka bura, olujna na udare, pod Velebitom. S obzirom na to da se more sporije hladi, i da su temperature mora još razmjerno visoke, nad Jadranom se mogu razvijati jači olujni sustavi, pa i pijavice.

Dinamično će biti i u unutrašnjosti, gdje bi kiša mogla prijeći u snijeg, u gorju, pa čak moguće i ispod 1000 metara nadmorske visine. Mnogo više snijega očekuje se u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Nacionalno/N1.