Povezite se

Petrinja

Pripreme za „Zelenu noć” NK “Mladost”

Objavljeno

-

U Maloj vijećnici Grada Petrinje održan je sastanak vezano za organizaciju donatorske akcije „Zelena noć“ koju će organizirati GSNK Mladost a u organizaciju se kao „Grad prijatelj djece“ uključio i Grad Petrinja.

Prema dogovorima na sastanku „Zelena noć“ će biti održana 29. veljače u prostoru Športsko-rekreacijskog centra „Pigik“.

Gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović na sastanku je istaknuo:

„Mislim da trebamo obnoviti tradiciju koja bi, prije svega, trebala biti humanitarnog karaktera. Dati, na neki način, poruku svima onima koji su u Gradu Petrinji i svima onima koji žive za sport. Znamo da je danas svakom sportu bitno dati bilo kakvu pomoć, međutim nogomet je danas sport koji je definitivno „najljepša sporedna stvar na svijetu“ i kao gradonačelnik nikako ne mogu favorizirati samo jedan, ali došla je ideja za „Zelenu noć“ i rekao sam da će Grad pomoći. Smatram da ta „Zelena noć“ mora dati donatorsku poruku, znamo da imamo problem smještaja naše djece, znamo da smo za našu djecu Grada Petrinje i mlade sportaše i sportašice napravili igralište s umjetnom travom i dosta toga uredili na Gradskom stadionu. Također, znamo i da smo ušli u Treću ligu za koju moramo imati određene standarde, odnosno moramo imati i svlačionice za našu djecu. Prostor u gradu postoji i on je na igralištu „Škole nogometa“ pokraj Petrinjčice koji je devastiran i u taj se prostor mora uložiti od 200 do 300 tisuća kuna, a Petrinjski sportski savez i Grad nemaju taj novac. Zato smo odlučili da napravimo donatorsku zabavu i što je ključ priče da pozovemo sve sponzore, drage prijatelje i sve one koji, na kraju krajeva, rade u Gradu Petrinji, a žele i kroz takve manifestacije dati svoj doprinos. Zahvaljujem se i udrugama, kao što je „PETRIART“ i svim umjetnicima koji će donirati svoje slike da bi se one na aukciji izlicitirale, što je bit svega, te mislim da ćemo doći do određenih sredstava i dati jednu poruku kako se trebalo živjeti više i za Grad i za sport.“

Što će to značiti klubu pojasnio je Neven Žužić, predsjednik NK „Mladost“: „Za klub to znači puno, zato što je u proteklih godinu dana registrirano 110 novih igrača u omladinskom pogonu i taj broj se stalno povećava. Njegovim povećanjem potrebno im je napraviti bolje uvjete za njihov smještaj. Znači, ulazimo u novu investiciju, a to je uređenje prostorija koje će biti samo za „Školu nogometa“ gdje želimo ići u korak s vremenom i uređenjem prostorija kao što imaju Dinamo, Hajduk i ostali prvoligaški klubovi gdje će za djecu biti podno grijanje i temeljem čega ih želimo još više privući u klub, a samim time i da se natječu u regionalnim ligama, u kojima za sada imamo dva uzrasta kojima još želimo priključiti mlađe i starije pionire, te doći i do 300 djece u omladinskom pogonu.“

Petrinja

VIDEO/Grad Petrinja i ove godine obilježava Dan Europe predstavljajući svoje projekte

Published

on

Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje/Screenshot

Vijeće Europske unije u Milanu je 1950. godine donijelo odluku da se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe. Dan Europe obilježava se raznim događajima i manifestacijama u mnogim gradovima pa tako i u gradu Petrinji.

Grad Petrinja poznat je kao lider po povlačenju sredstava iz Europske unije u Sisačko-moslavačkoj županiji, o čemu svjedoči i njegov šest puta veći proračun čija je trenutna vrijednost 420 milijuna kuna. Taj položaj će nastojati zadržati i dalje korištenjem mogućnosti koje pruža Europa s ciljem poboljšavanja komunalne, društvene i gospodarske infrastrukture grada.

Nekoliko godina zaredom Grad Petrinja svoje projekte predstavljao je građanima u Gradskom parku, ali uslijed nastalih promjena uzrokovanih aktualnom pandemijom koronavirusa, poznatijeg kao Covid 19, ove godine to činimo online prikazivanjem videa koji obuhvaća najznačajnije projekte grada.

Ujedno ovom prilikom zahvaljujem se svim projektnim timovima u Gradu Petrinji, gradskim ustanovama i poduzećima koji cijelo vrijeme odrađuju nevidljivi, administrativni posao i na sebe su preuzeli odgovornost pripreme i provedbe svih projekata, kazao je gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović.

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Petrinja: Cehu frizera i kozmetičara grad donirao zaštitnu opremu za rad

Published

on

Cehu frizera i kozmetičara grad Petrinja donirao zaštitnu opremu za rad

Zaštitnu opremu za rad (jednokratne ogrtače za bojanje, zaštitne maske, vizire, dezinficijense) u vrijednosti 25 tisuća kuna gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović, uručio je danas predstavnicima Ceha frizera i kozmetičara Grada Petrinje koji su gradonačelniku uputili zahtjev za pomoć u nabavi zaštitne opreme.

Cehu frizera i kozmetičara grad Petinja donirao zaštitnu opremu za rad

“Ono što je na kraju taj ružan trag COVID –a 19 ostavio je da taj kontakt, taj posao, taj život i sve one mogućnosti s kojima čovjek želi pokazati ustvari da je čovjek, da može brinuti o sebi, o svojoj obitelji, da može brinuti o gradu, mi sada moramo život graditi na jednoj određenoj distanci. Hvala na lijepim riječima, međutim mene ne treba senzibilizirati jer dolazim kao poduzetnik, čovjek koji sam cijeli život živio i radio i stvarao kroz obrtništvo, kroz biznis i sebe i svoju cijelu obitelj i znam što znači ne imati i imati pa ne imati, znam što su oscilacije, znam što su krize i znam što je ova kriza donijela i svjesni smo toga ako nam ta svijest cjelokupna bude bila prema toj krizi jasnija i ako je budemo vidjeli otvorenih očiju i ako budemo pružili jedni drugima ruku da pomognemo kada možemo. Ovo je poruka i za druge cehove koji se mogu organizirati i da dođu po tu neku pomoć koja je „prva pomoć“ možemo reći jer sad su mnogi poduzetnici u jednom koma položaju u kojem moramo dati umjetno disanje a umjetno disanje je u ovom slučaju uvijek najbolja pomoć – materijalna i financijska, znači ne trebamo lijepih priča i što bi mi svi trebali i programe i td. – trebaju nam konkretne pomoći, ovo je konkretna pomoć. Neka ta konkretna pomoć bude početak nečega što bi mi mogli zajednički vidjeti kako usmjeriti te pomoći prema jednom od najsamostalnijih slojeva društva – to ste vi koji gurate novce u sam proračun.

Cehu frizera i kozmetičara grad Petrinja donirao zaštitnu opremu za rad

Mjera koja je napravljena što se tiče poreza na dohodak koja je oslobođena od strane države da mi od te mjere, kao od dohotka, Grad živimo i to je taj novac koji je jedini opravdan i koji može doći, Vlada je donijela tu mjeru, međutim mi nismo dobili još ni jednu lipu beskamatnog kredita jer oni su tu mjeru dali na račun gradova i dali su na račun da ćemo mi dobiti od banke i od ministarstva beskamatni kredit s kojim ćemo to što se vas oslobađa poreza na dohodak namiriti, mi to još ne dobivamo. Znači naš račun je prazan, država je reagirala promptno ali na račun lokalne samouprave i to je ono što nije korektno. Želim da znate da ni nama nije lako, mi smo ostali bez dijela sredstava, s druge strane jako nam je drago da i država i mi svi skupa možemo odvojiti za vas, vi gurate novce u proračun, vi ste ti koji nama trebaju, nama trebaju ljudi koji stvaraju nove vrijednosti, vi ste nova vrijednost društva i ja ću vas uvijek poštivati kao takve.“ – kazao je gradonačelnik Dumbović.

Predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Grada Petrinje Vlatka Pavičić Šimić, zahvalila se gradonačelniku na vrijednoj donaciji u ime svojih kolega, te dodala:

„Nama je ova pošiljka od velike važnosti i jako velike pomoći. Nažalost, ona nam je dostatna samo za 15 dana rada. Ako Grad bude u mogućnosti nam barem s još jednom pošiljkom, ako ne ništa, mi kad radimo-stvaramo pa ćemo pokušati iznaći mogućnosti i za ovo. Voljela bih naglasiti da našem području gdje djeluje ovaj Ceh niti jedan načelnik niti gradonačelnik se nije odzvao, neki čak nisu ni odgovorili i puno vam hvala što razumijete malog čovjeka i nas male obrte i što ste podržali naš zahtjev i što ste nam izašli u susret. U salonima su počele gužve, mi se pridržavamo mjera, smanjena nam je količina rada, samo jedna je djelatnica u smjeni, smanjen broj mušterija. Za sada nećemo dizati cijene, zbog ove donacije, ali ako se pokaže skupljim morat ćemo krenuti i s tom nepopularnom mjerom.“

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Dumbović: “Vlada RH je napala Banovinu nuklearnim i radioaktivnim otpadom”

Published

on

Gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović/Izvor: Screenshot

Nakon što je Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško objavio javni natječaj u iznosu od 19 milijuna i 260 tisuća kuna bez PDV-a, i to za aktivnosti ishođenja dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Čerkezovcu nedaleko Dvora, Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru, u gradskom parku je održao konferenciju za novinare na kojoj je još jednom javnosti obznanio što misli o ovoj problematici, prenosi Radio Banovina.

„Mislim da treba jasno dati do znanja da nije korektno da se to događa upravo u ovo vrijeme kada korona vlada. Nju, manje – više, svi pokušavaju spriječiti i struka to uspijeva. Međutim naš Fond, kojem je na čelu gospodin Hrvoje Prpić, njega ne može ništa zaustaviti. U ovo vrijeme kada se trebamo distancirati prije svega kao ljudi, moramo dati poruku da nas ne interesiraju investicije od 19 ili 20 milijuna kuna kako bi se ovdje napravio bazen radioaktivnog otpada i ostalog smeća“.

Podsjetio je na prosvjede koje su već do sad održali, izrazivši nezadovoljstvo što tako nešto nije moguće napraviti u trenutnoj situaciji poručivši da, ako građani nešto ne žele, oni imaju pravo na to.

„Država je danas nas napala, država je napala Banovinu, Vlada Republike Hrvatske je napala Banovinu nuklearnim otpadom, radioaktivnim otpadom i smećem preko Fonda koji ima stotine i stotine milijuna. Nisu nas napali s autocestom, nisu nas napali da bi prestali devastirati naše šume koje su prodali u bescjenje, nisu nas napali s niti jednim kapitalnim projektom. I gle čuda, Županija šuti, župan javno kaže da nema ništa protiv. Županija je rekla da je ona za to. Zar to nije sramota?“.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru

Župan javno kaže da nema ništa protiv. Županija je javno rekla da je ona za to. Pa zar to nije sramota? I još da bude veće čudo taj isti župan i dalje hoće biti župan a ništa nije napravio, osim što će dovesti radioaktivni i nuklearni otpad u županiju. Ništa nije napravio !!! Dosta je tog kurveraja u politici, na svim razinama, kazao je Dumbović.

  Branislav Joka, vijećnik u Općinskom vijeću Općine Dvor izvijestio je kako je iz Fonda zatraženo da se u povjerenstvo za javnu nabavu imenuje član Općine Dvor. Prozvao je općinskog načelnika i „većinu“ u vijeću za suradnju s Fondom, a na štetu građana Dvora i šire. Izrazio je zabrinutost što se sve događa upravo u vrijeme krize izazvane koronavirusom ustvrdivši kako je riječ o „dobro isplaniranoj i koordiniranoj akcija između Fonda i načelnika općine“.

Vlado Ribić, član Stožera za sprečavanje odlaganja nuklearnog otpada na području Općine Dvor zapitao se je li svrha Fonda da financira izlete školske djece i je li to zlouporaba djece za promociju aktivnosti Fonda? I on je prozvao općinskog načelnika.

„Načelnik je ponizan i poslušan, osoba koja sluša i uvažava Zagreb. Njega su izabrali građani Općine Dvoro i on treba biti ponizan i poslušan prema tim građanima, uvažavati njihovo mišljenje i stav te gledatinjihovu budućnost“.

Mladen Klasnić, koordinator za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom Grada Petrinje poručio je da javnost mora biti informirana i sudjelovati u čitavoj ovoj priči. Pritom je naglasio kako se to ne odnosi na jednog pojedinca u povjerenstvu za javnu nabavu, već čitavo stanovništvo, ne samo Dvora, nego i Sisačko – moslavačke županije.

Snježana Drvodelić iz Građanske inicijative Zelena Banovina, inače odvjetnica, najavila je kako će, sukladno zakonskim odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, potražiti odgovore na sva pitanja koja ih muče. Za Fond je ustvrdila da, što se tiče pravnih postupaka, „ide sa zadnje strane“. Najavila je da će o eventualnim odgovorima izvijestiti javnost te da će poduzeti i neke druge pravne korake poput borbe protiv šutnje administracije.

Pozvali su sve stanovnike da se ujedine i da im se pridruže je, kako su naglasili, radi se o budućnosti svih nas i budućih generacija. Poručili su da nikakav turizam niti ekološka proizvodnja neće biti moguća u području gdje se nalazi radioaktivni otpad.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije