Priprema se novi Zakon o radu i mirovinska reforma

Ministar Marko Pavić

Ministar Marko Pavić poručio je da “što se tiče mirovinskog sustava, njegovo ministarstvo razmatra mjere koje su dio šire strategije stimuliranja zaposlenosti i gospodarskog rasta”.

Sindikati su s dosta straha i negodovanja primili vijest da Vlada priprema novu promjenu Zakona o radu u 2018., dok su se ozbiljniji zahvati u mirovinskom sustavu trebali provesti već ove godine. Bruxellesu je u zadnje dvije godine obećano da ćemo ubrzati produljenje radnog vijeka na 67 godina te jače demotivirati prijevremeno umirovljenje, piše Večernji list.

Sve aktualnije postaje i pitanje dodatka na mirovine osiguranika drugog stupa, bez kojega bi mirovine članova obaveznih mirovinskih fondova pale oko 27 posto već od 2019. godine.

“Na takozvanom pitanju “27-postotnog” dodatka na osnovnu mirovinu intenzivno radimo i vjerujemo da ćemo predstaviti model koji će biti svima prihvatljiv, ali i nadasve pravičan za buduće korisnike mirovina, odgovorio je ministar Pavić na naš upit. Kako izgleda “prihvatljivo” i “pravično” rješenje još ne otkriva.

Na stranicama Ministarstva, međutim, detaljno se opisuje svaki njegov službeni posjet. Upućeni sugovornik kaže da ni u Vladi ne postoji jedinstven stav oko budućih mirovina iz 2. stupa, a posebno je snažan utjecaj ministra Gorana Marića, žestokog kritičara dvostupnog mirovinskog sustava.

Unutar ciklusa Europskog semestra razmatraju se i druga pitanja, poput staža osiguranja s povećanim trajanjem, poticanja duljeg ostanka u svijetu rada, ali i suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti u starosti. U konačnici cilj nam je osigurati prvo održivost hrvatskog mirovinskog sustava, a potom primjerene mirovine hrvatskih građana”, poručuje ministar Pavić.

Ministarstvo je šturo i oko promjena Zakona o radu.

“Proći ćemo kroz sve zaprimljene prijedloge, razmotriti ih u kontekstu EU legislative te horizontalno povezanih nacionalnih propisa te zaključno kreirati optimalna rješenja koja će pridonijeti kako razvoju poduzetništva u Hrvatskoj tako i zaštiti položaj radnika na tržištu rada, a sve kroz konzultacije sa socijalnim partnerima”, kaže Pavić.