Pripadnici OSRH iz Zemunika u akciji Zaklade Ana Rukavina

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Pripadnici Hrvatske vojske iz postrojbi smještenih u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku uključili su se u ponedjeljak, 5. veljače 2018. u akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kako bi postali potencijalni darivatelji koštane srži ili perifernih matičnih stanica. Akciji se odazvalo 52 časnika, dočasnika i vojnika iz postrojbi 93. zrakoplovne baze, Središta za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin” i Pukovnije protuzračne obrane.

Ovo je prva akcija provedena u bazi u Zemuniku, a ciljano je organizirana za pomoć u hitnom liječenju djeteta čiji je otac zrakoplovni tehničar u 91. zrakoplovnoj bazi, kao i za sve oboljele osobe koji traže svog podudarnog darivatelja.

Zapovjednik 93. zb pukovnik Mario Pleša kazao je kako je akcija uključivanja pripadnika Hrvatske vojske najmanje što se može učiniti u pružanju pomoći, a osobito kada je riječ o djetetu.

“Danas iz Zemunika želimo odaslati poruke ohrabrenja i podrške za sve koji se liječe i kojima Zaklada Ana Rukavina želi povećati šanse za pronalaskom podudarnog darivatelja organizacijom akcija upisa u Hrvatski registar, a bit ćemo najsretniji ako i samo jednoj osobi spasimo život ili pomognemo u liječenju”, poručio je pukovnik Pleša istaknuvši kako je za sve uključene u ovu akciju najbolji poziv bio poruka Zaklade Ana Rukavina: Lijek je u nama.

Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina, izrazila je zadovoljstvo odazivom i organizaciom akcije u vojarni Hrvatske vojske.

“Od srca se zahvaljujem svima koji su danas postali članovi velike obitelji naše Zaklade, a Hrvatska vojska još jednom je pokazala svoju plemenitost i veliko srce u pomaganju oboljelim osobama u Hrvatskoj, ali i izvan granica naše domovine”, naglasila je Rukavina.