Pripadnici hrvatskog kontingenta u NATO vratili se iz Afganistana

MORH/Ilustracija

Pripadnici sedmog hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO misiji potpore miru u Afganistanu, vratili su se zajedno s kolegama iz partnerskih zemalja u subotu navečer u Hrvatsku, priopćeno je iz MORH-a.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Zoran Piličić čestitao je pripadnicima hrvatskog kontingenta u vojarni na Plesu, gdje je priređen svečani doček, i istaknuo da su profesionalno odradili misiju na kojoj su predstavljali svoju domovinu.

“Svake godine iznova svjedočimo zahtjevnim i odgovornim zadaćama koje obavljate profesionalno i odgovorno. Pokazali ste još jednom onu prepoznatljivu hrvatsku crtu, humanost i razumijevanje za ljude i njihove običaje, pokazali ste čovječnost“, rekao je Piličić i poručio kako je ponosan na spoj njihova iskustva i mladosti.

„Ono što od vas očekujemo da iskustva koja ste stekli, prenesete na svoje kolege koje će, uvjeren sam, nastaviti graditi sliku o pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci“, zaključio je Piličić.

Pored 95 pripadnika Oružanih snaga RH, od kojih je šest žena, iz misije “Resolute Support” u Hrvatsku se vratilo i 28 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja i to 18 pripadnika Vojske Crne Gore, šest pripadnika Armije Makedonije, po dva pripadnika Oružanih snaga Albanije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te dva službena vojnopolicijska psa.

Pripadnicima kontingenta u vojarni “Pukovnik Marko Živković” obratio se i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov. „Cijenimo vaš trud i dosljedno izvršenje postavljenih zadaća. I vi ste, kao i naši prethodni kontingenti, svoje zadaće izvršavali časno, profesionalno i vojnički. Vjerujem da će vam ovo iskustvo biti korisno u obnašanju dužnosti koje stoje pred vama“. Također je naglasio i doprinos svih pripadnika kontingenta iz prijateljskih i partnerskih zemalja.

Zapovjednik 7. HRVCON-a NATO misije brigadir Željko Ljubas zahvalio je svim pripadnicama i pripadnicima kontingenta na odlično i profesionalno odrađenoj zadaći te je iskazao zadovoljstvo što su se svi sretno vratili u domovinu. (Hina)