Povezite se

Crna Kronika

Primošten: Plinskom bocom raznio bankomat, uništen ulaz u trgovinu

Objavljeno

-

Nepoznati razbojnik je u noći s nedjelje na ponedjeljak plinskom bocom raznio bankomat u Primoštenu, za njim policija intenzivno traga i još ne želi potvrditi je li i koliko novca uzeo, a u eksploziji je  uništen ulaz u trgovinu Tommy ispred koje je bio bankomat.

 U šibensko-kninskoj policiji u ponedjeljak se doznaje kako se eksplozija bankomata dogodila iza ponoći, kada je nepoznati počinitelj oštetio bankomat i ulazni prostor u trgovinu splitske tvrtke.

 Tijekom jutra provest će se očevid.

 Policija je dojavu o eksploziji zaprimila oko 1,30 sati, a lokalni portali doznaju od očevidaca da je bankomat raznesen plinskom bocom.

 “Sve se to dogodilo noćas, a navodno su bankomat pred Tommyjem raznijeli plinskom bocom, cijeli ulaz u trgovinu je posrušen, kao i dio ‘štekata’“ ispričao je jedan od očevidaca.

Lani dvojac eksplozijom plinske boce iz bankomata uzeo više od pola milijuna kuna

 Inače, čak 550 tisuća kuna iz bankomata OTP banke u Novigradu, također u noći, odnijela su lani početkom kolovoza dvojica sa zagrebačkog područja, prethodno raznijevši bankomat eksplozijom plinske smjese.

 Uhvaćeni razbojnici, 33 i 47-godišnjak, su eksplozijom izbili bankomat  na Tomislavovu trgu u središtu Novigrada, a da je ta akcija bila pomno planirana svjedoče i informacije da su oni dan ranije na šibenskom području ukrali crveno dostavno vozilo Caddy zagrebačkih registracija koje su zamijenili riječkima, a koje su pak ukrali na zadarskom području.

 Prilikom bijega uočila ih je policijska patrola koja je odmah krenula za njima, a oni su u Islamu Grčkom napustili vozilo te pješice kroz polje krenuli prema Suhovarama, gdje ih je rano ujutro uočio policajac i pokušao lih legitimirati.

 Razbojnici su mu se opirali i pobjegli, pa je policajac u zrak ispalio nekoliko metaka kao znak upozorenja, a potom i sustigao 47-godišnjaka i uhitio ga. Za drugim bjeguncem organizirana je opsežna potraga u koju se zbog nepristupačnosti terena uključio i MUP-ov helikopter. Lociran je u Murvici Gornjoj, gdje se sakrio na teško pristupačnom području u propustu za vodu ispod poljskog puta. Kod njega je bio ruksak s novcem  iz bankomata.

 Prilikom bijega iz Suhovara prema Murvici Gornjoj on je naišao na mještane koji su hranili stoku, te im ponudio pozamašnu svotu novca za pomoć, ali oni su to odbili.

 Policija je istragom utvrdila i da je taj dvojac sudjelovao u većem broju težih kaznenih djela na području više država Europske unije, a povezuje ih se i s kriminalnim skupinama sa zadarskog područja i iz Srbije.

Krajem 2018. zaštitar Sokol Marića šifrom otvorio bankomat i ukrao gotovo milijun kuna

Krajem prošle godine 47-godišnji zaštitar Sokol Marića je, znajući šifru za otvaranje koja mu je bila povjerena kao zaštitaru, u zagrebačkom naselju Prečko otvorio bankomat i ukrao gotovo milijun kuna. 

 Pomoću šifre i uz korištenje ključa, koji je ranije pribavio za tu namjeru, otvorio he vrata bankomata u Ulici Josipa Hatzea, te uzeo kazete s više od 938 milijuna kuna.

 Osim eksplozijom i pomoću šifre, bankomati raznih banaka su se u Hrvatskoj pljačkali i uporabom tzv. “skimmera”, uređaja za očitavanje bankovnih kartica koji pljačkaši potajice postavljaju na bankomate.

 Jedan od njih je, po dojavi građanina, pronašla je policija lanjskog svibnja na bankomatu u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Riječ je o elektronskom sklopu s video kamerom i baterijom koji očitavaju zaštićene podatke bankovnih kartica, a koji se na bankomat postavlja kako bi se, nakon što žrtva obavi transakciju, dobio pristup bankovnom računu.

 Postavljanje “skimmera” proteklih je godina sve češća pojava, posebno na obalnom području u vrijeme turističke sezone.

(Hina)

Nastavi pregledavati
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Crna Kronika

Uskok optužio Pripuza i suradnike za izvlačenje 40 milijuna kuna i neplaćanje 5,2 milijuna PDV-a

Published

on

Ilustracija

Uskok je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu, podigao optužnicu protiv suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza, njegova sina Ante i 10 suradnika koje sumnjiči da su nezakonitostima s metalnim otpadom izvlačili novac iz tvrtke i izbjegavali plaćanje poreza.

Ne navodeći imena Uskok je u srijedu izvijestio kako optužene tereti da su iz tvrtke izvukli gotovo 40 milijuna kuna te državni proračun pritom oštetili za nešto manje od 5,2 milijuna kuna PDV-a.

Uz oca i sina Pripuz Uskok je, kako se neslužbeno doznaje, optužio Matu Jurišića, Zdeslava Rimca, Jakšu Michieli Tomića, Antu Ljubičića, Vesnu Knežević, Miru Ćurčića, Markicu Bajića, Vjekoslava Kneževića, Ivana Nakića i Stipu Buljubašića.

U istrazi izmijenjen činjenični opis i umanjena šteta

Pod istragom je uz njih bio i u međuvremenu preminuli Goran Paštar, a do podizanja optužnice Uskok je izmijenio činjenični opis te umanjio štetu koja se ranije procjenjivala na 98 milijuna kuna i još 22 milijuna kuna neplaćenog PDV-a.

Osim za zločinačko udruživanje Uskok 12 optuženih tereti za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine te poticane ili pomaganje u tim nedjelima.

Uskok tvrdi da je Pripuz zločinačku organizaciju okupio 16. siječnja 2012. te da su navodne nezakonitosti radili do travnja 2017.

Radi realizacije tog cilja Pripuz je, po sumnjama tužiteljstva, osmislio i kontrolirao funkcioniranje sustava prikazivanja ulaza metalnog otpada u tvrtku “korištenjem drugih društava… u svrhu fakturiranja istog otpada”.

Pritom je znao da te tvrtke nemaju potrebne dozvole za gospodarenje otpadom, da ne raspolažu djelatnicima, mehanizacijom ni prostorima za bavljenje tom djelatnošću te da se nalaze pod njegovom stvarnom kontrolom. Tvrtke su pritom korištene “u svrhu fakturiranja istog otpada od izvornog prodavatelja do društva”, a otpad su stvarno preuzimali zaposlenici i mehanizacija tvrtki pod Pripuzovom kontrolom i to neposredno od izvornog prodavatelja.

Novac podizan u gotovini i korišten za kupnju metalnog otpada “na crno”

Tako je na ime plaćanja fakturiranog otpada došlo do odljeva novca s računa društva pod Pripuzovom kontrolom na račune izdavatelja faktura.

Novac je potom podizan u gotovini i dijelom korišten za nabavu metalnog otpada “na crno”, a dijelom vraćan Pripuzu i njegovu sinu Anti, navodi Uskok.

Pripuz je, kako sumnjaju, nadzirao i način podjele izvučenog novca dok je Jurišić navodno rukovodio “osnivanjem i poslovanjem društava sa svrhom njihovog korištenja za izdavanje faktura za prodaju metalnog otpada međusobno i prema društvu te korištenja njihovih bankovnih računa za primanje novca sa izvorištem u imovini društva”.

Ostale optuženike Uskok tereti da su izdavali neistinite račune za prodaju metalnog otpada te podizali novac i predavali ga Petru i Anti Pripuzu.

Uskok predložio udzianje imovinske koristi ocu i sinu Pripuz

Na temelju fiktivnih računa koje su četiri tvrtke izdale Priuzovom poduzeću isplaćeno je gotovo 189 milijuna kuna, od čega je “neposredno s računa ili nakon prijenosa na račune drugih društava pod njihovom kontrolom”, u gotovini isplaćeno ukupno preko 168 milijuna kuna. Od toga je kod Pripuza i njegova sina navodno završilo 39,8 milijuna kuna, a preostali dio je korišten za gotovinsko plaćanje nabave metalnog otpada “na crno”.

Na taj je način tvrtka, po tvrdnjama Uskoka, oštećena za 39,8 milijuna kuna, a državni proračun za 5,19 milijuna kuna neplaćenog PDV-a po računima za otkup metalnog otpada.

Uskok je izvijestio i da je u optužnici predložio oduzimanje imovinske koristi od Petra i Ante Pripuza.

Zbog ovog slučaja Petru Pripuzu, kojemu se za nekazonitosti s otpadom sudi i u aferi Agram, je početkom lipnja 2017. određen istražni zatvor koji mu je zamijenjen mjerama opreza na slobodi nakon što je uplatio 7,5 milijuna kuna jamčevine. Nekoliko dana kasnije i Ante Pripuz je pušten na slobodu uz jamčevinu od 5,5 milijuna kuna.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Bivšoj riječkoj pročelnici Vrhovni sud povisio kaznu zbog prometne nesreće s poginulim

Published

on

Obersnel-Vera Begić

Vrhovni sud povisio je na pet i pol godina kaznu bivšoj riječkoj pročelnici Veri Begić koja je u listopadu prošle godine osuđena na četiri godine zatvora jer je pod utjecajem alkohola u kolovozu 2018. izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginuo 41-godišnji vozač iz Umaga.

Pravomoćnu presudu, kojom je preinačena prvostupanjska presuda pulskog Županijskog suda, Vrhovni sud je donio prihvativši žalbu državnog odvjetnika.

Ocjena je najvišeg suda da je prvostupanjski sud precijenio značaj olakotnih okolnosti, a podcijenio značaj otegotnih okolnosti, izvijestio je u utorak Vrhovni sud.

Ističu da je pravilno kao olakotno cijenjeno priznanje, žaljenje i kajanje optuženice kao i to da je majka maloljetnog djeteta i da je kazneno neosuđivana.

No, nije odgovarajuće cijenjeno da je optuženica kršila više prometnih propisa. Naime, vozila je pod visokom koncentracijom alkohola od 1,92 g/kg, ugrozila je više sudionika u prometu te udarila vozilom u osobno vozilo kojim je upravljao preminuli oštećenik.

Osim toga, optuženica je pravomoćno osuđivana jer je prije počinila prekršaj kada se odbila podvrgnuti ispitivanju stupnja alkoholiziranosti. To pokazuje sklonost nepoštivanja prometnih propisa i općeprihvaćenih normi ponašanja, a to povećava pogibeljnost i traži strože kažnjavanje, zaključio je Vrhovni sud.

Dodaju da je uz zatvorsku kaznu optuženici izrečena i sigurnosna mjera zabrane vožnje u trajanju koje je pet godina dulje od izrečene kazne zatvora. U mjeru zabrane uračunato je vrijeme privremenog oduzimanja vozačke dozvole od 14. rujna 2018. pa nadalje, ističu na Vrhovnom sudu.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Muškarac kod kojeg je pronađena droga metalnom šipkom udario policajca u glavu

Published

on

Muškarac kod kojeg je sinjska policija pronašla vrećicu s amfetaminom prijavljen je i za napad na službenu osobu jer je tijekom policijskog postupanja udario metalnom šipkom policajca u glavu.

Osumnjičenog 36-godišnjaka su za volanom ‘Renaulta Clio’ splitskih oznaka u petak nešto prije ponoći zaustavili pripadnici interventne policije. 

No, kad su ga zatražili dokumenate počeo je vikati i vrijeđati, a zatim je metalnom šipkom udario policajca u glavu, izvijestila je u ponedjeljak splitsko-dalmatinska policija.

U daljnjem napadu pokušali su ga spriječiti uz pomoć nadražujućeg spreja, ali se muškarac nastavio opirati pa su ga policajci svladali.

Pretragom njegova automobila pronađena je vrećica sa šezdesetak grama amfetamina te građevinska šipka, lijevani metalni nož, kosir i kovani metalni lanac s 12 karika.

Osim zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama prijavljen je za prisilu prema službenoj osobi te je smješten u policijski pritvor.

Napadnutom policajcu utvrđena je lakša ozljeda, kažu u policiji.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije