Prikazan dokumentarni film o 122. brigadi HV-a

Svečana premijera prvog dokumentarnog filma o 122. brigadi HV-a Đakovo, autora, scenarista i redatelja Zlatka Mesića, održana je u srijedu u đakovačkom Hrvatskom domu.

Film “122. brigada HV-a Đakovo” donosi dokumentarni zapis o osnutku, ratnom putu, poginulim, ranjenim te još uvijek živućim herojima koji su 1991. godine stali u obranu svoga doma, grada i domovine.

122. brigada HV-a Đakovo osnovana je 26. rujna 1991. godine, a svoje je prvo djelovanje imala u Hrvatskoj Dubici, što joj je bila uvertira u trodnevnu akciju oslobađanja sva četiri vojna objekta u Đakovu i Đakovštini započetoj 15. rujna 1991., kada su zaplijenjene velike količine oružja i streljiva koje su pomogle u obrani i drugih gradova u Slavoniji.

Brigada je velike uspjehe imala i u obrani hrvatskog neba, pa su njeni pripadnici srušili 14 neprijateljskih zrakoplova a, kako je rečeno prilikom premijere filma, njihovom zaslugom srušen je i prvi agresorski zrakoplov sa živućim pilotom.

U realizaciji filma pomogla je Udruga veterana 122. brigade. Obraćajući se okupljenima na premijeri 65-minutnog filma, general Slavko Barić naglasio je zasluge 122. brigade u obrani ne samo Đakova i Đakovštine nego i čitave Slavonije, navodeći ju kao primjer ustroja jedne brigade i primjer kako se organizira obrana grada u kratkom vremenu.

Autor filma Zlatko Mesić rekao je kako je jedna od zadaća toga projekta učiti mlade generacije o Domovinskom ratu i slobodi domovine.

Govorili su i i izaslanik ministra hrvatskih branitelja brigadir Filip Aračić, izaslanik osječko-baranjskog župana brigadir Ante Blažević, đakovački gradonačelnik Marin Mandarić kao izaslanik predsjednika Sabora i Vlade, pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić, te prvi zapovjednik 122. brigade HV-a Đakovo, umirovljeni brigadir Zvonimir Berc.

Premijeri je nazočio i zapovjednik obrane Vukovara, Branko Borković – Mladi Jastreb.

Generalni pokrovitelj projekta je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a pokrovitelji su Grad Đakovo i Đakovačko-osječka nadbiskupija.