Prijetio Plenkoviću pa završio u Remetincu!

Premijer Andrej Plenković

Zagrebačka policija uhitila je 21-godišnjeg A. J., Hrvata s austrijskom adresom, jer je preko društvene mreže prijetio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Nakon kriminalističkog istraživanja A. J., koji je u Hrvatsku stigao na odmor, a završio u istražnom zatvoru u Remetincu. “Policijska uprava zagrebačka dovršila je kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjim hrvatskim državljaninom iz Zagreba zbog kaznenog djela prijetnje počinjeno 14. travnja ove godine putem društvenih mreža iz članka 139 stavak 2 i 3 i on je u petak predan pritvorskom nadzorniku”, potvrđeno je iz PU zagrebačke. Nije naveden sadržanj prijetnje zbog koje A.J. priveden u istražni zatvor. Do uhićenja je došlo nakon dva mjeseca jer osumnjičenik najvjerojatnije nije bio dostupan hrvatskoj policiji, piše Narod.hr.

S povećanjem broja korisnika na društvenim mrežama, postali su i učestaliji “govori mržnje” i prijetnje na istim upućeni raznim skupinama društva. Već nekoliko godina sigurnosne skužbe posebno prate i analiziraju sadržaje na društvenim mrežama i “filtriraju” one poruke koje su upućene državnim dužnosnicima koji spadaju u kategoriju štićenih osoba. Nakon procjene da bi sigurnost “štićenih osoba” mogla biti ugrožena alarmira se policija koja odrađuje kriminalistički dio posla i predaje osumnjičenika tužiteljstvu. Uz taj dio, policija u suradnji sa sigurnosnim službama tužiteljstvu ustupa i forenzičke dokaze u suradnji s teleoperaterima i pružateljima internetskih usluga.

Za klasičnu prijetnju zakonodavac je namijenio kaznu zatvora u trajanju do tri godine, ali ako je prijetnja upućena službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s poslom koji obavlja, sudac može izreći kaznu i do pet godina zatvora.

Posljednja u nizu bila je prijetnja koju je 35-godišnjak uputio Branki Juričev-Martinčev, bivšoj gradonačelnici Vodica i saborskoj zastupnici HDZ-a. Počinitelj je kazneno prijavljen.