Prije 26 godina palo Saborsko, ubijeno 22 civila i branitelja

Prije 26 godina, 12. studenog 1991. godine, palo je Saborsko. Nakon iscrpljujućih višednevnih borbi i nadljudskih napora slabo naoružanih branitelja, koji su se našli u okruženju brojem nadmočnijeg, oružjem i tehnikom mnogo dominantnijeg neprijatelja, slomljena je obrana hrabrih branitelja.

Srpski su okupatori potom počinili strašan zločin nad civilima i braniteljima. Samo tog dana ubijeno je 22 civila i branitelja, uglavnom staraca i djece, a mjesto je opustošeno i popaljeno.

U znak sjećanja na žrtve Saborčana i Saborskog danas su kod spomen obilježja žrtvama Saborskog u Domovinskom ratu vijence položili te se skupu obratili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved u ime Karlovačke županije župan Karlovački Damir Jelić.

Vijence su položili i svijeće zaplili u ime organizatora, Općine Saborsko, načelnik Marko Bićanić, predstavnici Policijske uprave karlovačke s načelnikom Josipom Ćelićem, gradonačelnici i načelnici drugih gradova i općina iz Karlovačke županije i susjednih županija, te predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz tog kraja, kao i mještani Saborskog predvođeni članovima obitelji poginulih Saborčana.

Služena je Sveta misa za žrtve u župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Saborskom.

Saborsko je, uz Vukovar i Škabrnju, podenijelo najveću žrtvu u Domovinskom ratu.