Prijatelji životinja: Medvjediću Matiji nije mjesto u zoološkom vrtu nego u prirodi ili utočištu

Zagreb, 27.2.2019.- Mladunče medvjeda koje su u utorak uz cestu kraj Vrbovskog uočili prolaznici, prebačeno je u oporavilište Zoološkog vrta grada Zagreba, gdje će do daljnjega biti pod pojačanim nadzorom veterinara i ostalih stručnjaka Zoološkog vrta, priopćeno je u srijedu iz Zoološkog vrta. foto HINA/ Prorsus komunikacije/ ua

Prijatelji životinja u četvrtak su poručili da medvjediću Matiji nije mjesto u zoološkom vrtu nego u prirodi ili utočištu, zbog čega su uputili dopis Ministarstvu poljoprivrede u kojem traže da se tijekom boravka u zoološkom vrtu u što većoj mjeri spriječi njegovo pripitomljavanje kroz držanje na rukama, maženje, fotografiranje ili izlaganje posjetiteljima.

Prijatelji životinja apeliraju na Ministarstvo poljoprivrede da se Matija, koji je smješten u zagrebački zoološki vrt nakon što je pronađen nasred ceste bez majke, nastavi umjetno othranjivati kako bi se pokušao omogućiti njegov skori povratak u prirodu, no bez diranja i navikavanja na ljude ili njegova izlaganja javnosti kao atrakcije jer smatraju da bi zatočeništvo zoološkog vrta dugoročno bilo najgore rješenje za njega, a maženje i fotografiranje smanjuju mu šansu za povratak u prirodu.

“Medvjedić nije slatka igračka i nije mu mjesto u zatočeništvu zoološkoga vrta, što bi dugoročno bilo najgore rješenje za njega. I stručnjaci za medvjede i građani smatraju da bi se trebalo pokušati osigurati njegovo vraćanje u prirodu, a, ako to neće biti moguće, smještanje u utočište za medvjede u Kuterevu ili u neko inozemno utočište. Medvjedi nisu kućni ljubimci, nego divlje životinje koje bi trebale živjeti u svojim prirodnim staništima”, izjavila je koordinatorica projekata u udruzi Snježana Klopotan.

Prijatelji životinja u dopisu ističu da su, za razliku od zoološkoga vrta, utočišta za medvjede mjesta koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja.

Iz udruge ističu da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, te napominju da je hrvatskoj javnosti ta odredba zanimljiva zbog dugogodišnjih prijava nezakonita držanja medvjeda iza restorana Macola u Korenici i sličnih držanja zatočenih medvjeda u privatnih osoba.

Podsjećaju da je međunarodna organizacija Four Paws potpisala prošle godine s Ministarstvom poljoprivrede sporazum u kojem se navodi da će Ministarstvo u prosincu 2018. identificirati sve medvjede koji žive u nezakonitom zatočeništvu u Hrvatskoj te će zaplijeniti sve nezakonito držane medvjede i preseliti ih u licencirana utočišta i centre za rehabilitaciju medvjeda. Ministarstvo je zajamčilo i da se privatnim osobama neće dopustiti novo držanje medvjeda.

D.Prša