Prihvaćeno izvješće o radu župana Sisačko moslavačkog Ivana Celjaka za prvih šest mjeseci ove godine

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije prihvaćeno je izvješće o radu župana Ivana Celjaka za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.

Do kraja izvještajnog razdoblja, odnosno do 30. lipnja Sisačko-moslavačka županija utrošila je iz Fonda solidarnosti EU 86,2 milijuna eura, od čega je županijska uprava utrošila gotovo 70 milijuna eura za obnovu javnih objekata u svojoj nadležnosti, a Županijska uprava za ceste SMŽ 16,3 milijuna eura za obnovu cestovne infrastrukture.

Nastavljeni započeti projekti, otvorena nova gradilišta, nastavljena sanacija prometnica na
području cijele županije Sisačko-moslavačka županija pokrenula je više od 220 projekata od kojih su neki realizirani u prvih šest mjeseci ove godine kao što su obnova zgrade Kulturno-povijesnog centra SMŽ, Zavoda za javno zdravstvo SMŽ, Doma za starije osobe Sisak i drugi.

Osim projekata obnove, nastavljeni su i radovi na realizaciji brojnih razvojnih projekata kao što je uspostava prvog Učeničkog doma u Sisku, Regionalnog centra kompetentnosti, Doma za starije osobe u Kutini, Gaming centra u Novskoj i drugi.

U obnovljene zgrade, u koje se nije ulagalo desetljećima, dodaju se novi sadržaji čime objekti dobivaju novu vrijednost.

Gradnja županijskih naselja u Sisku, Glini i Petrinji – jedinstven projekt na području cijele Hrvatske Imenovanjem novog ministra Branka Bačića intenzivirana je suradnja s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nakon čega je ubrzo donesen i novi Zakon o obnovi kojim je županijskoj upravi omogućena gradnja županijskih naselja u Sisku, Glini i Petrinji. U naseljima će privremeno biti smješteni građani koji su nakon potresa ostali bez svojih domova, a nakon prestanka potrebe za privremenim smještajem, u naseljima će biti smješteni korisnici domova za starije osobe.

Time će kuće biti dugoročno iskorištene, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske. Za stradalnike potresa uređeno je i opremljeno 17 stanova koji su bili u državnom vlasništvu ili vlasništvu ustanova. Stanove je uredila i opremila Sisačko-moslavačka županija te ih dala na privremeno korištenje obiteljima čiji su domovi stradali u potresu.

U prvih šest mjeseci ove godine obnovljen je i Dom za starije osobe Sisak, čiju je obnovu inicirala Sisačko-moslavačka žup anija. Radovi su bili opsežni i odvijali su se u fazama kako bi svih 240 korisnika moglo boraviti u Domu za vrijeme radova. U tom su razdoblju privedeni kraju i radovi na uređenju dijela Doma zdravlja SMŽ u Kutini u kojem će biti smještena ispostava sisačkog Doma za starije osobe u Kutini.

Sisačko-moslavačka županija pokrenula je i inicijativu za gradnju 36 višestambenih zgrada na području cijele županije, od kojih će se njih 20 graditi na području grada Siska.

Nastavljena obnova zdravstvenih ustanova i nabavljena najmodernija medicinska oprema vrijedna 7,8 milijuna eura. Trenutno se vrše najveća ulaganja u povijesti u zdravstveni sustav u SMŽ.

U prvih šest mjeseci ove godine nastavljena je obnova Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u kojoj se obnavljaju gotovo svi bolnički odjeli, a otvorena je obnovljena zgrada Zavoda za javno zdravstvo SMŽ u Sisku. Započele su i obnove domova zdravlja stradalih u potresu u Sisku, Kratečkom, Sunji, Capragu, Galdovu, Jabukovcu, Dvoru, nastavljena je obnova Doma zdravlja SMŽ u Glini, a u Petrinji je počela izgradnja Doma zdravlja.

Pokrenute su i pripremne radnje za energetsku obnovu zgrada domova zdravlja koje nisu stradale u potresu.

U tom je razdoblju Sisačko-moslavačka županija, putem Fonda solidarnosti EU, nabavila najmoderniju opremu za zdravstveni sustav vrijednu 7,8 milijuna eura što je povijesni trenutak za zdravstvo naše županije. Nabavljenu opremu koristit će ustanove čije se zgrade obnavljaju nakon potresa, a jedan dio nabavljene opreme već je instaliran i pušten u rad.

Riječ je o Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“, Zavodu za javno zdravstvo SMŽ, Domu zdravlja SMŽ i Zavodu za hitnu medicinu SMŽ.

Obnova školskih zgrada i besplatno ljetovanje za četvrtaše u Splitu Sisačko-moslavačka županija do sada je obnovila 17 zgrada iz područja obrazovanja od čega je u prvih šest mjeseci ove godine obnovljena Srednja škola Viktorovac, sanirano je krovište u Srednjoj školi Novska, a obavljene su i sve pripreme za otvaranje Gimnazije Sisak te osnovnih škola u Mečenčanima, Nebojanu i Gori koje su nakon izvještajnog razdoblja otvorene i opremljene najmodernijom opremom za kvalitetnije stjecanje znanja. Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potpisali su u Sisku Sporazum o organizaciji ljetovanja za učenike Sisačko-moslavačke županije pa su i ovoga ljeta četvrtaši iz svih osnovnih škola iz cijele županije besplatno ljetovali u Splitu.

Organizirano je niz manifestacija u suradnji sa školama kojima je Županija osnivač. Održani su tako Palačinka kup i Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije, a brojne udruge kojima Županija financijski pomaže organizirale su manifestacije u svojim gradovima i općinama i time potaknuli lokalno stanovništvo na uključivanje u društvene događaje.

Kulturno-povijesni centar SMŽ – zgrada posvećena našim braniteljima Svečano je otvorena i zgrada Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Tomislavovoj ulici u središtu grada Siska koja je u potresu teško oštećena, a u zgradi je smješten i Memorijalni postav Domovinskog rata. Osim toga, obilježeni su brojni značajni datumi vezani uz Domovinski rat, a potpisani su i ugovori o dodjeli financijske potpore iz proračuna Sisačko-moslavačke županije za programe udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U izvještajnom razdoblju pokrenut je projekt „Županijski kutak zdravlja“ namijenjen starijim osobama u ruralnim sredinama te „Županijski prijevoz za sve“ kojim je osigurana cijena mjesečne autobusne karte od samo 2 eura.