Prihvaćen riječki Gradski proračun nakon 12 i pol sati sjednice Gradskog vijeća

Foto: Hina

Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je u srijedu kasno navečer Gradski proračun za 2018. godinu,  visine 1,06 milijardi kuna, nakon 12 i pol sati trajanja sjednice i to nakon što je sjednica već bila prekinuta, a njezin nastavak najavljen za četvrtak ujutro.

Sjednica je prekinuta nakon 11 sati trajanja na prijedlog predsjednika vijeća Tihomira Čordaševa (Akcija mladih), iako se dio vijećnika, posebno oni iz koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-Laburisti-SDSS-HSS, protivio prekidu i tražio da se o proračunu glasuje istoga dana.

Vijećnici su se ponovno okupili iza 21 sat i ubrzo prihvatili  proračun. Protiv je bilo šest vijećnika HDZ-a, a svi ostali nazočni su prihvatili prijedlog proračuna. Također u trenutku glasovanja u vijećnici nije bilo Hrvoja Burića (Bura) i Kristjana Staničića (HDZ).

Grupacija vijećnika okupljenih pod nazivom Srednji blok iz političkih stranaka Akcija mladih, Lista za Rijeku, Most nezavisnih lista, Živi zid i nezavisni vijećnici Marinko Koljanin i Josip Kukuljan podnijela je 21 amandman vrijednosti 15 milijuna kuna, tražeći da ih se prihvati u cijelosti zajedno. Za njih je ranije tijekom sjednice gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio da su dijelom neprovedivi, da su sastavljeni nepropisno te da neki zadiru u ugovorne obveze Grada Rijeke, pa ih ne može prihvatiti.

Neposredno pred prihvaćanje proračuna, Obersnel je, nudeći kopromisno rješenje s prijedlozima Srednjeg bloka – osim ranije predloženog amandmana da kroz socijalni program osigura besplatne školske udžbenike za više građana, prihvaćanje uređenja odjela hematologije i digestivne kirurgije KBC-a Rijeka putem 500.000 kuna proračunskog novca i 1,5 milijuna kuna pomoći riječkih komunalnih društava, te upotpunjava spomenika braniteljima na Mostu hrvatskih branitelja pločom s imenima poginulih, po prijedlogu HDZ-a – ponudio još nekoliko amandmana.

Tako će se povećati iznos za rad kulturnih vijeća na 100.000 kuna, izdvajanje za nužni smještaj povećat će se na 500.000 kuna, Klobučarićev trg će se urediti za 200.000 kuna, izdvojit će se novci za park Mlaka, za idejna rješenja uređenja Gradske vijećnice i centra za životinje koji PGŽ priprema u Gradu Kastvu, subvencionirat će se kamate poduzetnicima te se odobrava 50.000 kuna za organizaciju Sportskih igara mladih u Rijeci.

Srednji blok je povukao potom svoje amandmane, a tako je učinio i HDZ, unatoč tome što je prihvaćen njihov prijedlog uređenja spomenika.  (Hina)