Prihodi od turizma u prvom polugodištu porasli 11,6 posto, na 2,7 milijardi eura

Prihodi od turizma u prvom polugodištu ove godine porasli su za 11,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosili su 2,7 milijardi eura, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva turizma, pozivajući se na podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Po tim je podacima, prihod od turizma odnosno prihod od stranih gostiju u prvom polugodištu ove godine bio za 285 milijuna eura viši nego u istom razdoblju prošle godine.

“Ostvareni prihodi od stranih turista u prvih pola godine pokazatelj su kako predsezona ima sve veći značaj za hrvatski turizam i kako može potaknuti cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Veliki doprinos tim rezultatima svakako su dale i brojne nove zračne linije”, ocijenio je ministar turizma Gari Cappelli.

Naglašava i da se Hrvatsku, s ciljem razvoja cjelogodišnjeg turizma, želi dodatno pozicionirati kao avio destinaciju te je “siguran kako će se na tom planu, u prvoj polovici iduće turističke godine, pokazati rezultati dosadašnjih aktivnosti”.

Inače, nešto više od 85 posto ukupnog polugodišnjeg prihoda od turizma ili 2,3 milijarde eura ostvareno je samo u drugom tromjesečju ove godine, čime je u odnosu na isto tromjesečje prošle godine zabilježen porast od 13,4 posto ili za 276 milijuna eura.

Iz Ministarstva turizma iznose i podatak da je udio prihoda od putovanja-turizma u ukupnom BDP-u u tekućim cijenama u prvom polugodištu ove godine iznosio 12 posto, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast za 0,7 postotnih bodova.

H/N