Prihodi Netflixa skočili 40 posto, broj pretplatnika na 125 milijuna

Prihodi Netflixa dosegnuli su u proteklom tromjesečju 3,7 milijardi dolara, 40 posto više nego godinu dana prije, što je najbrži rast prihoda u povijesti te kompanije, a snažno je porastao i broj pretplatnika na njezinu uslugu internetske televizije.

Prema u ponedjeljak objavljenom poslovnom izvješću te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit dosegnula je u prvom tromjesečju ove godine 290 milijuna dolara, što je 63 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Broj pretplatnika na usluge Netflixa porastao je u proteklom kvartalu za 7,4 milijuna, oko milijun više nego što se očekivalo, pa ih sada ukupno u svijetu ima oko 125 milijuna.

Premda raste konkurencija Netflixu od strane Prime Videa, usluge internetske televizije tehnološkog diva Amazon.coma, ali i nekih drugih kompanija koje uvode online ponudu, kao što je medijski div Walt Disney, iz kompanije poručuju da je protekli kvartal bio odličan i da se pokazuje kako se stvaranje originalnog sadržaja isplati.

Kada je osnovan 1997. godine Netflix je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet, omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev.

Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi vlastite, originalne emisije, a posljednji podaci pokazuju da je originalni sadržaj Netflixa u prvom tromjesečju porastao za 85 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na rekordna 483 sata.

Netflix je poručio da će nastaviti povećavati investicije u stvaranje originalnog sadržaja, a smanjivati licencirane sadržaje. U ovoj godini kompanija planira uložiti 8 milijardi dolara u televizijske programe i filmove.

Na brzo širenje Netflixa u svijetu, koji svoju uslugu nudi u 190 zemalja, ukazuje podatak da je sada više od polovice svih pretplatnika Netflixa izvan SAD-a.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, u ponedjeljak je na Wall Streetu u produženom trgovanju cijena dionice Netflixa skočila gotovo 7 posto, na 330 dolara.

Stoga je tržišna vrijednost te kompanije dosegnula 137 milijardi dolara, dvostruko više nego što je iznosila godinu dana prije.