Priča se u SDP-u: Bernardića bi isprva zamijenio Komadina, a na mjesto šefa cilja moćni Zagorac

D.Prša/Ilustracija

Ne nazire se rasplet krize u SDP-u nakon posve otvorenih zahtjeva nezadovoljnika u stranci za odlaskom predsjednika Davora Bernardića.

Iako je jučer Zlatko Komadina, jedan od četvorice potpredsjednika stranke, izjavio da Bernardić uživa podršku većine županijskih organizacija SDP-a te da ih nema niti pet (županijskih organizacija) koliko je potrebno za sazivanje izvanredne izborne konvencije, istupi pojedinih članova i glasine iz stranke govore da su neki već spremni preuzeti čelnu poziciju ako do toga dođe.

Novi list piše kako se nakon poziva jednog od potpredsjednika stranke, Peđe Grbina, Bernardiću da podnese ostavku očekivalo da će Grbinov zahtjev podržati i Siniša Hajdaš Dončić, član Predsjedništva SDP-a i čelnik snažne krapinsko-zagorske organizacije stranke, to se ipak nije dogodilo.

Hajdaš Dončić je, pak, za N1 televiziju jučer izjavio da se “po prvi puta stvarno boji za budućnost SDP-a”.

“Došao sam do trenutka da ne mogu zaspati, nego samo o tome razmišljam. To mi se nikad nije dogodilo”, kazao je Hajdaš Dončić, pozivajući vodstvo stranke (kojemu i sam pripada) da se okupi i bez medijske buke donese najbolje rješenje za stranku.

Mnogi su, piše Novi list, njegov istup iščitali kao najavu kandidature u borbi za predsjednika. To se podudara i sa scenarijem koji navodno stiže iz kruga njemu bliskih ljudi, a po kojemu bi Komadina trebao biti prijelazno rješenje za čelnog čovjeka SDP-a, da bi potom Hajdaš Dončić dobio njegovu podršku na novim izborima.

Hajdaš Dončić je ranije podržavao ideju da Zvonimir Mršić bude novi lider stranke, no Mršić se nakon odlaska s čela Podravke nije odlučio za povratak u politiku već za ostanak u menadžerskim vodama, pa je otišao u Agrokor.

Novi list iz krugova bliskih Hajdaš Dončiću doznaje da su ga već kontaktirale obje struje, i Grbinova i Bernardićeva, te da on zasad pokušava držati sredinu. Njemu u prilog ide nekoliko stvari: nakon što je bio član vlade Zorana Milanovića nije se pridružio onim “milanovićevcima” (Mirando MrsićMilanka OpačićRanko OstojićIgor Dragovan, Orsat Miljenić i drugi) koji su odmah po izboru Bernardića zaratili protiv novog šefa stranke.

Usto, Hajdaš Dončić je na čelu krapinsko-zagorskog SDP-a, jednog od rijetkih pobjedničkih organizacija stranke na prošlim lokalnim izborima, a slovi i za vrlo dobrog organizatora.