Povezite se

Politika

Prgomet: Podnosim ostavku na funkciju predsjednika Kluba gradskih zastupnika HDZ-a

Objavljeno

-

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) izjavio je Hini da će na sjednici Kluba gradskih zastupnika HDZ-a u četvrtak navečer podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Kluba jer ne želi obnašati dvije funkcije, te najavio da će Klub HDZ-a na tu funkciju izabrati vršitelja dužnosti.

Špekulira se da bi gradski zastupnik Kazimir Ilijaš večeras trebao biti izabran za vršitelja dužnosti predsjednika Kluba gradskih zastupnika HDZ-a.

Prgomet podsjeća kako je već davno prije rekao da ne želi obnašati dvije funkcije – predsjednika Gradske skupštine i predsjednika Kluba gradskih zastupnika HDZ-a. 

Zato, dodao je, večeras će na sjednici Kluba gradskih zastupnika HDZ-a podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Kluba, a  gradski zastupnici HDZ-a na sjednici će izabrati vršitelja dužnosti koji će do daljnjega voditi Klub. Također, poslat će prijedlog Gradskom odboru HDZ-a koji treba potvrditi taj izbor.

“Na sljedećoj sjednici Gradskog odbora HDZ-a koju očekujemo idući tjedan, Gradski odbor stranke će dati, ili neće dati, suglasnost. Pretpostavljam da hoće i tada će taj novi predsjednik Kluba dobiti i puni legitimitet za vođenje Kluba”, objasnio je Prgomet. 

Podsjetio je da je za predsjednika njihova Kluba već bio predložen njihov gradski zastupnik Ivan Kujundžić. No, dodao je  Prgomet,  Kujundžić je sada ispao iz “kombinacije” samim time što je poslao “poruku” o davanju ostavke na mjesto gradskog zastupnika.

“Govorim poruku jer ostavka se ne daje predsjedniku Gradskog odbora HDZ-a Andriji Mikuliću, nego se ostavka daje u Gradskoj skupštini, Mandatnom povjerenstvu. Dakle, ova njegova ostavka Mikuliću, ne znači ništa. Znači, ako Kujundžić želi doista izaći iz Gradske skupštine mora dati ostavku ovjerenu kod javnog bilježnika tri dana prije sjednice Skupštine Mandatnom povjerenstvu i ono donosi odluku o tome, a ne Mikulić, ne Gradski odbor HDZ-a”, pojasnio je Prgomet.

Dodao je da Gradski odbor HDZ-a donosi odluku samo o tome tko bi Kujundžića, ako podnese ostavku, mogao zamijeniti na funkciji gradskog zastupnika i tada tu odluku ponovno šalje skupštinskom Mandatnom povjerenstvu koje verificira mandat.  

“Hoće li Ivan Kujundžić ostati na svojoj odluci koju je rekao Mikuliću pa će doista podnijeti ostavku Gradskoj skupštini ili neće, ja o tome ne znam ništa. Možda hoće, a možda i neće”, rekao je Prgomet.

Naime, HDZ-ov Ivan Kujundžić je jučer, 20. studenoga priopćio kako je podnio ostavku na mjesto gradskog zastupnika, nezadovoljan, kako tvrdi, destrukcijom i pokušajem difamiranja njegova izbora za predsjednika skupštinskog Kluba gradskih zastupnika HDZ-a.

Kujundžić je u priopćenju naveo da je Gradskom odboru HDZ-a i predsjedniku Andriji Mikuliću podnio ostavku na mjesto zastupnika. Rekao je kako je prošlo gotovo tri tjedna od kada ga je Gradski odbor HDZ-a u demokratskoj proceduri izabrao za predsjednika Kluba zastupnika u Skupštini, na čemu je bio zahvalan i ustrajan u želji da predano obavi taj važan i kompleksan zadatak.

“No, od samog izbora do danas nije se dogodio niti jedan pozitivni trenutak ili razgovor oko novog konstituiranja našeg Kluba. Naprotiv, samo destrukcija i pokušaji difamiranja mog izbora, a time i nepoštivanja najvišeg političkog tijela Gradskog odbora HDZ-a kao i mene osobno, izabranog na tu funkciju”, naveo je Kujundžić.

Poručio je kako u ovo predbožićno i izborno vrijeme, kada stranka mora djelovati jedinstveno i bez turbulencija, ne želi biti teret u ovom sastavu i radu njihova kluba u Skupštini, te dalje svojom prisutnošću zaoštravati poljuljane međuljudske odnose.

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije