PRESUDA: Odvjetnici hrvatske šestorice šokirani presudom i samoubojstvom Praljka

AppleMark

Odvjetnici bosanskohercegovačkih Hrvata izjavili su u srijedu kako su šokirani i pravomoćnom presudom i samoubojstvom Slobodana Praljka u sudnici Haškog suda.

“Kraj suda nije mogao biti šokantniji. Ova presuda sigurno neće pridonijeti pomirenju”, rekla je novinarima Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića.

“Nadam se da će u raspravama-pravnim, političkim i povijesnim te bilateralnim i trilateralnim dijalozima doći do nečega što je najpribližnija istina s aspekta i hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda u BiH”, dodala je.

Senka Nožica, zastupnica Brune Stojića rekla je da su i presuda i Praljkovo samoubojstvo “prestrašni”. “Vjerovali smo da se neće tako tragično završiti. To je sve što mogu reći”, istaknula je.

Odvjetnik Berislava Pušića, Fahrudin Ibrišimović opisao je šok i nevjericu svih prisutnih kada je Praljak popio otrov.

“Poslije toga mu je pozlilo, stigla je hitna pomoć i pokušali su ga reanimirati”, rekao je Ibrišimović koji smatra da je unošenje otrova u sudnicu bio veliki propust sudskog osiguranja.

On se nada da se njegov klijent Pušić, koji nije bio na izricanju pravomoćne presude, neće vraćati u Den Haag jer je ispunio uvjet za puštanje na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne od deset godina zatvora.

Usporedba s presudama povezanim sa Srbima i Srbijom

Komentirajući presudu, Vesna Alaburić kaže da je neizbježna usporedba presude Hrvatima u BiH i Hrvatskoj s presudama koje se tiču Srba u BiH i Srbije.

“Utoliko smatramo da je ova presuda vrlo nepravična, da ne odražava ono što se zaista događalo na terenu i stvarne ciljeve politike bosanskohercegovačkih Hrvata”, rekla je.

Ponovila je da obrana nijednog trenutka nije negirala počinjene zločine i potrebu da Bošnjaci kao žrtve dobiju određenu satisfakciju.

“No, istina je da nije postojao plan etničkog čišćenja muslimanskog življa i da sve što se događalo ima određeni kontekst u ratnim događanjima”, naglasila je Alaburić.

Presuda hrvatskoj šestorci potvrdila je stavove suda iz ranijih presuda Tihomiru Blaškiću, Dariju Kordiću i Mladenu Naletiliću da je rat između Bošnjaka i muslimana bio međunarodni sukob, zbog opće kontrole koju je hrvatska vlast imala nad događanjima u BiH.

No, ono što je novo je prva primjena udruženog zločinačkog pothvata na okrivljenike Hrvate i spominjanje vlasti u Zagrebu u kontekstu kreiranja politike koja počiva na zločinačkim ciljevima ili se ostvaruje zločinačkim sredstvima.

“Smatramo da je to potpuno netočno. Ako uspoređujemo s presudom Ratku Mladiću, držimo da je to vrlo nepravično, da je hrvatskom narodu u BiH nanesena velika nepravda”, istaknula je Alaburić.

Podsjetila je na većinu presuda Srbima iz BiH od 1999. po kojima ispada da je od svibnja 1992. sukob između Armije BiH i vojske Republike Srpske isključivo internog karaktera, za razliku od sukoba Hrvata i muslimana koji je bio međunarodni.

Posebno zanimljivim ističe podatak da muslimanski zapovjednici kojima je sudio Haški tribunal nisu bili optuženi za zločine koji se čine u međunarodnom sukobu.

Taj isti sukob s aspekta muslimana ovaj sud nije tretirao kao međunarodni i ispada da je samo involviranost Hrvatske i Zagreba davala međunarodni karakter cjelokupnom sukobu u BiH, upozorava Alaburić.

“To zaista smatra tolikom notornom neistinom da svaki stanovnik Hrvatske i prostora bivše Jugoslavije zna da to jednostavno nije tako”, zaključila je odvjetnica.