PRESUDA Bačić: Iznenadila me Beusova objava

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u srijedu navečer kako ga je iznenadila objava zastupnika GLAS-a Gorana Beusa Richembergha da GLAS neće sudjelovati u instrumentaliziranju Sabora tako da se nekom posebnom izjavom odbaci presuda Haaškog suda te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje.

Beusova me izjava doista iznenadila jer je izjava koju će u četvrtak pročitati predsjednik Sabora proistekla iz rasprave na proširenom saborskom Predsjedništvu, izjavio je Bačić nakon sjednice klubova parlamentarne većine na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković.

Naglasio je pritom kako je upravo predsjednica GLASA Anka Mrak Taritaš inzistirala da se na početku sutrašnje sjednice ne uzimaju stanke u kojima bi se klubovi osvrnuli na današnju predsudu. “Smatrala je da za to nema potrebe, da ima dovoljno mudrosti i zajedništva među zastupnicima kad je u pitanju ocjena presude Haaškog suda”, rekao je Bačić navodeći da je nakon Beusove objave na Facebooku pokušao telefonski kontaktirati sa Mrak Taritaš, ali da ju nije dobio.

Bačić kaže da je na saborskom Predsjedništvu, na prijedlog “vrlo velike” većine oporbenih klubova dogovoreno kako će se u četvrtak dati zajednička izjava koju će predsjednik Sabora ujutro dostaviti svim predsjednicima klubova kako bi mogli dati eventulane primjedbe ako nisu zadovoljni.

Predsjednik Sabora nam je pročitao koncept izjave, po meni je ona prihvatljiva, na tragu je onoga što je premijer rekao na konferenciji za medije, rekao je Bačić.

“Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Hrvatski sabor instrumentalizira tako da na sutrašnjem nastavku sjednice nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu haškog tribunala, te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Hrvatskog sabora neće sudjelovati”, poručio je Beus Richembergh na Facebooku.

Bačić je potvrdio kako je čelnik Mosta Božo Petrov na Predsjedništvu tražio da Sabor u četvrtak uopće ne zasjeda.

To je bio jedan od njegovih prijedloga, rekao je Bačić, ističući da je Predsjedništvo, “opet gotovo konsenzusom” zaključilo da za to nema razloga. Posao je zastupnika biti u Saboru, rekao je šef Kluba HDZ-a, potvrdivši da će Sabor sutra odlučivati o državnom proračunu i tako “najbolje pomoći hrvatskim građanima”. (Hina)

Samoubojstvo je izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZa da se Hrvatski sabor…

Posted by Goran Beus Richembergh on 29. studenoga 2017