Prepoznajte prevaru na vrijeme! Ovo je pet glavnih trikova kojim se služe hakeri

Pixabay

U online svijetu prevare vrebaju sa svih strana i stoga je stalno potrebno biti na oprezu kako vaši osobni podaci ili financije ne bi bili ugroženi.

Komando donosi pet glavnih trikova kojima se služe hakeri. Prepoznajte ih na vrijeme kako ne biste nasjeli na prevaru.

1. Gumbi na sve strane
Jeste li ikada preuzeli neku aplikaciju s nekog drugog mjesta osim iz službene trgovine aplikacijama? Ako jeste, onda znate da se u takvim situacijama na sve strane nalaze razni gumbi za preuzimanje koje je potrebno kliknuti po nekoliko puta da biste doista i preuzeli željenu aplikaciju. Pronalazak onog pravog, glavnog gumba može se činiti kao lutrija – a “zgoditak” može biti zlonamjerni softver.

Ovo vam se neće događati kada aplikaciju preuzimate iz službenih trgovina pa stoga budite jako oprezni kada preuzimate s nekih drugih web mjesta. Vjerujte svom instiktu – ako se čini sumjivo, aplikaciju pokušajte preuzeti negdje drugdje.

2. Nema sigurnog utočišta
Ipak, treba znati da službene trgovine nisu apsolutno sigurno utočište jer prevaranti i tamo znaju ubaciti lažne aplikacije koje imaju gotovo identičan logo i naziv kao one originalne pa je stoga lako nasjesti na njih.

Prije kliknete na opciju “preuzmi aplikaciju” provjeriti naziv developera i recenzije, to bi vam moglo otkriti je li u pitanju lažna aplikacija.

3. Oprezno s Googleom
Nemojte u potpunosti vjerovati Googleu jer ga prevaranti često koriste za plasiranje lažnih oglasa i aplikacija. Kada nešto pretražujete, dobro provjerite URL – ako ga ne prepoznajete ili vam izgleda neobično, to je znak za uzbunu.

4. Phishing i smishing
Phishing je mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing je krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Ako primite poruku ili mail, a da ne poznajete mail adresu pošiljatelja ili broj s kojeg su vam se javili, ni slučajno nemojte otvarati privitke koje su vam poslali niti klikati na linkove u tim porukama, osobito ako niste očekivali da vam se netko nepoznat javi.

4. Upitne poruke
Prevaranti se sve više služe društvenim mrežama pa dobro pripazite kada na nekoj od njih primite privatnu poruku od nekog nepoznatog. No, čak i kada vam netko poznat ili blizak pošalje poruku, budite na oprezu.

Ako su vam poslali neku poveznicu koja vam izgleda sumnjivo, najbolje da im se javite nekim drugim kanalom kako biste provjerili o čemu je riječ. Zapamtite, neoprezan klik može dovesti do toga da se vaš uređaj zarazi zlonamjernim softverom što može izazvati niz problema, piše N1.