Preporuka EU: Promijenite boju putovnice

Europsko vijeće dalo je preporuke o izgledu putovnica, a među njima je i da se njihova boja promijeni iz plave u tamnocrvenu.

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je u četvrtak da je kako je pitanje promjene boje putovnice više za Ministarstvo unutarnjih poslova nego za njega, te dodao kako su njemu osobno draže plave nego crvene putovnice. Europsko vijeće dalo je preporuke o izgledu putovnica, a među njima je i da se njihova boja promijeni iz plave u tamnocrvenu.

Upitan kako gleda na taj dodatni trošak, Kuščević je rekao da je to stvar Ministarstva uprave koje će i donijeti pravorijek. Dodao je da su njemu osobno draže plave nego crvene putovnice. Kuščević je prokomentirao i odluku Vlade da ministarstva, ustanove i javna poduzeća ponovno mogu angažirati PR stručnjake i tvrtke, ukinuvši time odluku iz 2012. godine kojom je to bilo zabranjeno.

“Ne mislim da je to ‘peglanje’ ostavljenoga dojma. Time bi vlada dobro prezentirala svoje projekte i ostvarila bolju komunikaciju s javnošću, odnosno hrvatska javnost bi imala bolji uvid i bolje informacije što Vlada RH radi”, rekao je. Izrazio je zadovoljstvo radom svog resora kazavši kako im i nije potreban PR.

Preporuke o izgledu putivnica
Na Europskom vijeću šefovi država članica prihvatili preporuke o izgledu putovnica, ato je da one budu određene veličine, da sadrže 32 stranice, da je na koricama natpis Europska zajednica (unija) i naziv države, ali i da je boja – tamnocrvena.

Po izlasku iz Europske Unije velika Britanija će se ponovno vratiti na svoje tradicionalne plave putovnice koje je po ulasku u Uniju promijenila u tamnocrvene. No Europsko vijeće samo je izdalo preporuku da one budu tamnocrvene, a ne obavezu. Neki od zagovornika izlaska Velike Britanije iz Europske unije već su uočili kako je jedina zemlja u Uniji koja ima drugačije putovnice – Hrvatska. Među njima je i predsjendik Laburističke stranke i član britanskog parlamenta Richard Corbett.