Preminuo novinar i voditelj Miroslav Lilić

Preminuo je legendarni novinar i televizijski urednik Miroslav Lilić.

Rođen je 8. travnja 1944. godine u Siveriću. Diplomirao je jugoslavensku i komparativnu književnost.

Od 1967. bio je zaposlen na TVZ-u kao novinar, reporter, urednik razmjene vijesti, urednik Vijesti i Kronike, urednik i voditelj središnjega večernjeg TV dnevnika.

Urednik Dnevnoga programa te odgovorni urednik Informativno-političkoga programa.

Pod njegovim uredništvom od sredine 1970-ih dnevnici TVZ-a postaju zanimljiviji i životniji, manje formalni te modernije uređivani i vođeni, te je u konkurenciji TV dnevnika JRT-a dvaput osvojio nagradu za najbolje uređen i vođen dnevnik.

Bio je glavni urednik programa TVZ-a od 1986, potom direktor programa. U tom razdoblju TVZ preuzima vodeću poziciju u JRT-u i jača suradnju s Eurovizijom. Bio je šef JRT poola Olimpijskih igara u Seulu 1988.

U vrijeme jačanja velikosrpskoga nacionalizma i u TV programima Lilić je jedan od inicijatora izlaska TVZ-a iz zajedničkoga nedjeljnog Dnevnika 1989., potom i iz cijeloga informativno-dokumentarnog programa JRT-a.

Inicirao suradnju s autorima i izvođačima antiratnih glazbenih spotova

U neovisnoj Hrvatskoj Lilić je bio glavni urednik HTV-a.

U Domovinskom ratu osmislio je i sa suradnicima pokrenuo 24-satni Program za slobodu, jedan od najzahtjevnijih projekata u povijesti TVZ-a, te inicirao suradnju s autorima i izvođačima antiratnih glazbenih spotova (Stop the War Tomislava Ivčića te Moja domovina Zrinka Tutića i Rajka Dujmića).

Lilić je bio savjetnik glavnoga ravnatelja HRT-a za program 1992., od 1994., predsjednik uprave diskografske kuće Croatia records, član uprave Jadran filma, a 2000. osnivač te direktor i glavni urednik programa prve privatne televizije s nacionalnom koncesijom Nove TV.

Na HRT se vraća 2005. kao savjetnik glavnoga ravnatelja za program. Autobiografiju “Bez reprize” objavio je 2011.

Među gledateljima zapamćen i po priopćenju o smrti predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

 

Dobitnik je Zlatnoga pera HND-a 1976. i 1984. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 2007., nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i odlikovan Redom hrvatskoga pletera.

Iz arhive HRT-a objavili smo gostovanje Miroslava Lilića u emisiji Nu2 gdje govori što je za njega televizija.

– Televizija je fenomen u životu ljudi. Ona je magična kutija bez koje ne možemo, rekao je Lilić.

HRT

 

 

 

 

 

 

 

0 seconds of 29 secondsVolume 90%