Preminuo novinar i diplomat Dražen Vukov Colić

Izvor: HND

Višestruko nagrađivani novinar, urednik i diplomat Dražen Vukov Colić preminuo je Krapinskim Toplicama u petak u 75. godini, priopćeno je u subotu iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Novinarstvom se počeo baviti u “Studentskom listu”, još za vrijeme studija jugoslavenske i poredbene književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u tom je listu bio i zamjenik glavnog urednika.

Nakon diplome, 1968. godine zaposlio se u “Vjesniku”, gdje je prvo bio kazališni kritičar, a od 1973. i urednik rubrike Kulture te od 1975. godine dopisnik “Vjesnikovih“ izdanja iz New Yorka. Po povratku u Zagreb 1980. godine uključen je u ekipu koja je, pod vodstvom Jože Vlahovića pripremila i 1982. godine pokrenula politički tjednik “Danas”, u kojem je bio zamjenik glavnog urednika.

Uslijed političkih previranja i sukoba unutar partijskih struktura dolazi do smjene uredničke ekipe te Vukov Colić tada odlazi u “Start”, a od 1984. godine ponovno je dopisnik “Vjesnikovih“ izdanja i to iz Bonna. Po povratku iz Njemačke 1988. godine bio je glavni i odgovorni urednik “Danasa” (od 1988. do 1991. godine). U tom je razdoblju bio i urednik sedam knjiga koje je izdao tjednik “Danas” te jedne zbirke eseja Veselka Tenžere.

Smijenjen je ponovno, 1991. godine, i prelazi u slobodne novinare, a u tom je statusu bio do 1994. godine kada se zaposlio u riječkom “Novom listu” čiji je kolumnist bio do umirovljenja 2010. godine. U tom je razdoblju pisao i za “Glas Istre“.

Nakon umirovljenja bio je do 2015. godine kolumnist “T-portala”, a objavljivao je komentare i u raznim drugim internetskim izdanjima.

Za svoje je tekstove dobio više nagrada Hrvatskog novinarskog društva – Zlatno pero Društva novinara Hrvatske 1993. godine, Nagradu “Veselko Tenžera” za novinara godine (1996. godina), Nagrada “Otokar Keršovani” za životno djelo 2010. godine, kao i niz drugih priznanja.

U dva je navrata bio i veleposlanik Republike Hrvatske – u Austriji od 2000. do 2004. godine, te u Bugarskoj od 2004. do 2008. godine.

Bio je i predsjednik Radne grupe predsjednika Republike Hrvatske za promicanje Hrvatske u svijetu “Identitet i image“ te član Savjeta predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku politiku i diplomaciju (2000. godina).

Kao diplomat dobio je dva visoka odlikovanja – austrijski Veliki orden za zasluge sa srebrnom zvijezdom, te bugarski Orden stare planine prvog stupnja.

Dražen Vukov Colić rođen je 1. svibnja 1944. godine.