Preminuo je Zdravko Tomac

Jutros je u devet sati ujutro, četvrtog dana nove 2020. godine, nakon duge i teške bolesti, preminuo hrvatski političar i profesor politologije dr. Zdravko Tomac.

U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, nakon duge i teške bolesti, nekoliko mjeseci uoči 83. rođendana, preminuo je hrvatski političar, pisac, profesor politologije dr. Zdravko Tomac. Zdravko Tomac bio je hrvatski političar i pisac, nekadašnji istaknuti član SDP-a, bivši saborski zastupnik, potpredsjednik Sabora i potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva.

Rođen je 1937. godine u Garčinu pokraj Slavonskog Broda.

Zdravko Tomac rođen je 24. svibnja 1937. u Garčinu pokraj Slavonskog Broda. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je kasnije bio i redoviti profesor.

Iako se nije izravno angažirao u javnosti tijekom agonije bivše SFRJ i razmaha velikosrpskoga pokreta predvođenoga Slobodanom Miloševićem, priklonio se antidogmatskoj struji u SKH i sudjelovao u osnutku SDP-a (Socijaldemokratske partije Hrvatske). Na predsjedničkim izborima 1997. bio je kandidat SDP-a za predsjednika Republike Hrvatske.

U doba Domovinskoga rata Tomac je obnašao dužnost potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva (1991.-1992.), a kasnije je bio zastupnik u Hrvatskom saboru (1993.-2003.) i potpredsjednik Sabora (2000.-2003.) 

Ujesen 2003. Tomac je napustio SDP, a 2004. je, zajedno s Jerkom Zovakom, utemeljio stranku Hrvatski socijaldemokrati (HSD) – političku stranku lijevoga opredjeljenja, izrazito nacionalne orijentacije i egalitarnoga socijalnoga programa. 

U privatnom životu, prošao je – kako je sam svjedočio – transformaciju od vjerski solidno odgojenoga dječaka, preko mladog čovjeka duboko involviranog u ateistički marksistički svjetonazar, do čovjeka koji je opet na duboki način prepoznao katoličku vjeru u kojoj je izvorno bio odgojen

Nakon što se prestao aktivno baviti politikom, posvetio se publicističkom radu, a sukladno svom znanstvenom habitusu i životnom iskustvu, tematika njegovih knjiga je politička i političko-povijesna. 

Tomac je objavio više od 20 knjiga, uglavnom na hrvatskome, a dvije na engleskom i njemačkom) u kojima raspravlja o više tema, među kojima dominiraju – manevri i potezi prve hrvatske višestranačke vlade u kojoj je sudjelovao (1991.-1992.), makinacije svjetske politike u ratovima od 1991.; velikosrpski projekt, njegova sadašnjost i budućnost; položaj Hrvata u ratnoj i poratnoj Bosni i Hercegovini, a napose u zemlji Tomčevih predaka, Bosanskoj Posavini, te uloga dr. Franje Tuđmana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Dobar dio Tomčevih knjiga su kolaži sastavljeni od tekstova koje je autor objavljivao kao komentare ili kolumne u dnevnim i tjednim novinama, no neke su i samostalni radovi, pisani kao knjige.

Neke od knjiga koje je objavio su “Obraćenje: (od komunista do vjernika)”, “Crveni Predsjednik”, “Moj obračun s KGB-om: Komunizmom. Globalizmom. Bezboštvom: Tomac protiv Tomca”, “Peta haaška kolona i njezine žrtve”.

Zdravko Tomac pisao je političke osvrte za brojne medijske kuće tako i za naš portal Nacionalno.hr gdje je objavio niz zapaženih političkih osvrta – kulumni.

Obitelji Tomac redakcija portala Nacionalno.hr izražava najiskrenije izraze sućuti. Hvala vam Zdravko što ste sudjelovali u stvaranju hrvatske političke zbilje, što smo imali priliku upoznati vas i puno toga od vas naučiti. Neka vam je laka hrvatska gruda.