Preminuo je Predrag Živković Tozovac

Legendarni srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pjevač narodne glazbe Predrag Živković Tozovac preminuo je sinoć u 85. godini na VMA u Beogradu, javlja Tanjug.

Prema stručnoj javnosti, popularni Tozovac smatran je jednim od najboljih stvaratelja i interpretatora srpske soul glazbe, zajedno s Tomom Zdravkovićem, Predragom Cunetom Gojkovićem i Vasilijom Radojičićem.

Njegove pjesme predstavljaju značajan dio riznice narodne glazbe u Srbiji.

Svima su poznati hitovi poput “Tražit ću novu ljubav”, “Vlajna”, “Jesen u mojoj uličici”, “Mirjana”, “Čekala si me”, “Ne sviraj violinu”, “Cigani preko ovdje “,” Oči žene “,” Prazno staklo “,” Jeremija “i drugi.

Tozovac je rođen 22. siječnja 1936. u Kraljevu.

Prve pjesme objavio je 1965.
Njegovi roditelji otkrili su njegov talent za glazbu kad je imao četiri godine. Već s 10 godina počeo je nastupati na vjenčanjima, svirajući harmoniku.

U Beograd je došao studirati, ali glazba je bila jača od želje za stjecanjem diplome ekonomista, pa je počeo nastupati s raznim orkestrima.

Prve pjesme objavio je u studenom 1965. godine, a od tada je snimio preko 20 albuma i 30 singlova.

Održao je brojne koncerte širom bivše Jugoslavije, ali i u Europi, SAD-u, Kanadi i Australiji.

Nastupao je na brojnim festivalima
Nastupao je na brojnim festivalima poput “Beogradskog parlamenta”, “Ljetnih pjesama”, “Hit parade” i drugih, gdje je osvajao prestižne nagrade.

Povodom 60. godišnjice Radio Televizije Srbije (RTS), nagrađen je nagradom Zlatni mikrofon za doprinos u muzici i uspješnoj karijeri.

Tozovac je glumio samoga sebe u filmu “I Bog stvorio kafanskog pjevača”, koji je režirao Jovan Živanović.

IZVOR : AGENCIJE