Preminuo Denis Kuljiš: Nakon kratke i teške bolesti otišao poznati novinar i publicist

Izvor: Ilustracija/FB

U dobi od 68 godina u Zagrebu je u nedjelju nakon kratke i teške bolesti preminuo Denis Kuljiš, poznati hrvatski novinar, urednik i publicist.

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog stoljeća kada počinje surađivati s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Tekstovi Denisa Kuljiša jedni su od onih koji su se čitali u jednom dahu. Novinski članci koji su imali glavu i rep, uvod, zaplet i rasplet, zbog Kuljiševog su sjajnog narativa i izričaja, kao i „slenga“ kojem je pribjegavao, vrlo često graničili s vješto napisanom dramom. Upravo zbog tih karakteristika, Kuljiš je bio čest televizijski gost u kojima je argumentiran i siguran u svoje stavove, redovito izlazio kao pobjednik nad svojim neistomišljenicima.

Njegovo izvrsno poznavanje hrvatske povijesti, političkih previranja i kombinacija, javnih osoba različitih profila te točnost informacija kojima je baratao, pravo su blago koje će njegovim odlaskom u medijskom svijetu silno nedostajati…

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Za novine je redovito počeo pisati 1972. godine, u Poletu se zaposlio 1979., a u Vijesniku 1980. Bio je urednik i novinar Starta, Danasa i Studija. Godine 1989. s partnerima je otvorio tvrtku Media Press, koja je sudjelovala u pokretanju privatnog nezavisnog političkog tjednika, Globus. Glavni urednik ovog tjednika bio je pet godina, a za to vrijeme tvrtka je prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u Hrvatskoj.