Preminula Milena Dravić

Milena Dravić, legendarna srpska i jugoslovenska glumica, nakon teške bolest preminula je noćas u Beogradu u 79. godini života.

To je potvrđeno Blicu u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Glumica je preminula u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, gdje se nalazila na liječenju, piše Blic.

Milena Dravić je rođena u Beogradu 1940. godine i jedna je od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica.

Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Kozara”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vrijeme”, “Moj tata na određeno vrijeme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako s muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca s Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”.

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni show program “Obraz uz obraz”.

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog vala, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Dobitnica je Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i “Žanka Stokić” za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade “Joakim Vujić”, nagrade “Pavle Vuisić” na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Zbog toga je smatraju najvećom zvijezdom u povijesti srpske i jugoslovenske kinematografije.