Premijer Plenković: Treba paziti koga se stavlja na liste

Premijer Andrej Plenković

Boraveći u Starom Gradu na otoku Hvaru premijer Andrej Plenković odgovarao na pitanja novinara.

Kazao je da je Vlada privržena razvoju hrvatskih otoka, “od novog zakonskog okvira, do više izdvojenih sredstava”.

Upitan za komentar na svoju jučerašnju izjavu, kad je u Sinju, komentirajući intervju koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala za Hrvatski tjednik, rekao da je predsjednica mogla intervju dati i negdje drugdje, iako je i on sam tom istom mediju dao intervju nakon pobjede na parlamentarnim izborima, Plenković je rekao: “Predsjednica mora ići naprijed u kampanju uz podršku HDZ-a.”

Što se tiče izjave Zorana Milanovića, koji je svojim bivšim stranačkim kolegama i ministrima iz Vlade kojoj je bio na čelu, Siniši Vargi i Milanki Opačić, nakon učlanjenja u stranku Milana Bandića, poručio da vrate Mandat, novinare je zanimalo koji je stav premijera.

Upitan kako natjerati stranke da vrate mandat, Plenković je rekao: “Trebamo paziti koga stavljamo na liste.”

“Mandati su neotuđivi i neopozivi”, dodao je.

Naime, Milanović je jučer u Novoj Gradiški komentirao potez svojih dvoje bivših stranačkih kolega.

“To je moja nelagoda. S time što nisu isti. Dakle, Milanka Opačić je u stranci bila potpredsjednica kad ja vjerojatno nisam bio ni član. Varga je drugo, ja sam do sada bio dosta obazriv. Ali sada mogu poručiti. Dakle, svatko tko nije izbačen iz stranke, ukoliko odluči promijeniti kormilo i komandu odnosno zbor, treba vratiti mandat. Ja sam u dva navrata 2015. i 2016. dobio možda i daleko najviše preferencijskih glasova kao predsjednik stranke, ali kao predsjednik stranke. Dakle, na paralamentarnim izborima, na listi koju sam nosio odnosno bio prvi. Ni ja ne bih imao pravo otići iz stranke, otići nekome drugome i zadržati taj mandat, a posebno ne oni koji su dobili puno manje ili nisu dobili ništa. Dakle, vratite mandate, kolegice i kolege, to je jedino pošteno što možete napraviti”, rekao je Milanović.