Premijer Plenković s predsjednikom Europskog vijeća Tuskom

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu ujutro s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom nakon čega se sastaje s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika.

Susret s Tuskom održava se u okviru njegovih razgovora sa svim čelnicima država članica o budućnosti Europe, kao i u sklopu priprema za predstojeći summit EU-a 23. veljače, na kojem će glavne teme biti institucionalna pitanja i višegodišnji proračunski okvir za razdoblje nakon 2020.

Nakon susreta s Tuskom,  premijer Plenković sudjeluje na radnom ručku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika.

Na sastanku s povjerenicima uvodno obraćanje imat će predsjednik EK Juncker, a nakon toga premijer Plenković koji će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. i prioritetima tog predsjedanja te predstaviti hrvatski pogled na budućnosti Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu te gospodarska i financijska pitanja EU.

EK od čelnika država članica želi čuti kako promišljaju različite teme. Premijer Plenković se zauzima za Europsku uniju bližu građanima, s jakim demokratskim legitimitetom, za otvorenost integracija za sve države članice te da Hrvatska bude dio tzv. užeg kruga integracija.

Po završetku sastanka s kolegijem povjerenika Plenković ima odvojeni razgovor s predsjednikom EK Junckerom, a nakon toga će se obratiti novinarima.

Uz predsjednika Vlade u Bruxelles u izaslanstvu su i potpredsjednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić.