Premijer Plenković odgovorio zašto je protiv saborskog istražnog povjerenstva

Kako zaustaviti lavinu i pokazati da pravna država funkcionira i sustav kontrole postoji?

Na pitanje zašto je toliko protiv saborskog istražnog povjerenstva i boji li se, premijer Andrej Plenković kaže da prijedlog za osnivanje tog povjerenstva “odudara od dosadašnje prakse i koncipiran je kao svojevrsna radna skupina oporbe za izradu novog institucionalnog i zakonskog okvira, o kaznenom postupku, borbi protiv korupcije, radu sigurnosnog sustava… Oni tu predviđaju stvari koje su protuzakonite, da saborski zastupnici ispituju rad sudova, rad DORH-a, ustavne suce, to je izvan svih okvira i tu su pali na ispitu, to je pravni dio. A politički dio, imali smo izbore prije samo tri mjeseca i građani su dali poverenje HDZ-u, oni su te izbore izgubili”, rekao je.

U pravosuđu dosta stvari ne funkcionira. U aferi Janaf se povlači pitanje i sutkinje i tužiteljice. Na pitanje bi li trebalo propitati i njihovu ulogu u toj cijeloj priči, Plenković je odgovorio da oporba istražnim povjerenstvom želi skrenuti pažnju na sebe, a tvrdi da se Vlada u ovom i prošlom mandatu bori protiv korupcije, prenosi N1.

“Imali ste situaciju da državna tajnica u prošloj vladi završi u pritvoru. Imali ste situaciju da saborski zastupnik većine, saborski zastupnik SDP-a, šef jednoga javnoga poduzeća. Pisali su to kao da se čude da DORH i USKOK rade po zakonu”, kaže premijer i ističe da prema načinu na koji je napisan, prijedlog nikako ne može proći.

“Mi smo glavni inicijatori zakonskih promjena”, kaže premijer.

“Mogu djelovati preko tri odbora kojima su na čelu”, dodaje.

“Što se tiče trojice ministara, razgovarao sam s njima. Išli su na to mjesto u varijanti da idu kod koga? Šefa javne tvrtke (…), što bi u njihovim očima moglo biti sporno?”, pita se premijer.

“Fama o tome da SOA stoji tu iza ugla, to ne postoji. SOA se bavi nacionalnom sigurnošću i radikalno je pogrešno da je sigurnost bila ugrožena kod Janafa. Ono što vidimo u ovom trenutku su neka pogodovanja, namještanja natječaja, time se bave DORH, USKOK i poplicija”, kaže premijer.

Je li normalno da Kovačević ima toliko imovine u odnosu na njegova primanja?

“Porezna vjerojatno radi, kao i mnogi drugi, na temelju nekih prijava”, kaže Plenković te kaže da će postupak sve utvrditi.

“Postoji unutar porezna uprave”, kaže na pitanje bi li se trebao ponovno aktivirati porezni USKOK, navodi Dnevnik.hr.