Premijer Plenković kazneno prijavljen zbog Orepićevih tvrdnji

Stranka Slobodna Hrvatska podnijela je kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića nakon što je bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u intervjuu tjedniku Globus izjavio da je premijer tražio da se osnivača Agrokora Ivicu Todorića ne uhićuje prije lokalnih izbora.

Izjave Orepića o utjecaju premijera Plenkovića na rad policije i Državnog odvjetništva predstavljaju osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, priopćila je Slobodna Hrvatska.

Navode i da su prijavu protiv Plenkovića podnijeli jer su sukladno zakonu svi koji imaju saznanja o mogućim kaznenim djelima dužni ista proslijediti Državnom odvjetništvu.

Pozivamo Državno odvjetništvo da sasluša bivšeg ministra Orepića i da nakon provedenih istražnih radnji ili procesuira premijera Plenkovića ili Vlahu Orepića zbog lažnih iskaza. Nedopustivo je da se u javni prostor putem medija puštaju tako drastične optužbe koje izazivaju sumnju u cjelokupni ustavni poredak, a da nitko za izrečeno ne snosi nikakave posljedice.

Smatramo da Državno odvjetništvo mora dati svoje mišljenje o postojanju elemenata kaznenog djela u postupanju premijera Plenkovića, a ako su navodi bivšeg ministra neistiniti, onda on mora snositi odgovornost za iznošenje lažnih i teških optužbi, smatra Slobodna Hrvatska.

Premijer je prethodno izjavio da neće tužiti Orepića. I kao političar i kao pravnik jasno odvajam politiku stranke i izvršnu vlast od djelovanja policije, DORH-a i pravosuđa i zato očekujem da istu percepciju uloge policije i DORH-a imaju oni koji su obnašali funkciju ministra unutarnjih poslova, a koji su u trenutku kad su ostali bez funkcije pozivali narod na ulice, rekao je Plenković.

U kaznenoj prijavi navedene su i Orepićeve tvrdnje da je Plenković imao potrebu naglasiti da ne želi nikakva uhićenja prije lokalnih izbora.

Svi znamo da tako stvari ne bi trebale funkcionirati. Bez obzira na to što se mogu i složiti da bi eventualna uhićenja vezana za Agrokor, kako tada, tako i danas, utjecala na izbore, takvu intervenciju smatram neprimjerenom. Uhićenja ili bilo kakvo djelovanje represivnog aparata ne mogu i ne smiju ovisiti o volji premijera, kazao je Orepić.

Dodao je i da je u njegovo vrijeme policija intenzivno provodila istrage u slučaju Agrokor te da bi se, da se nastavilo tim intenzitetom, sada govorilo o konkretnim imenima. No, smatra da sada politika dirigira tempo istraga, objavio je Globus.