Premijer Plenković: Akademik Nenad Vekarić, stručnjak za povijest Dubrovnika koji je zadužio domovinu

foto HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je uputio izraze sućut obitelji u povodu smrti hrvatskog povjesničara, akademika Nenada Vekarića kojega će se pamtiti po iznimnom doprinosu u proučavanju povijesne demografije južne Hrvatske i izvanrednom vodstvu Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

“Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku istaknutoga hrvatskog povjesničara, akademika Nenada Vekarića.

Pamtit ćemo ga po iznimnom doprinosu u proučavanju povijesne demografije južne Hrvatske te stručnim radovima o međudržavnom razgraničenju s Bosnom i Hercegovinom, posebice u području poluotoka Kleka”, stoji u brzojavu sućuti.

Akademik Vekarić bio je vodeći stručnjak za povijest Dubrovnika, posebno na područjima povijesnih disciplina kao što su povijesna demografija, genealogije, onomastika te pravna povijest, gdje je relevantnim izvorima i svojim autorskim radovima nedvosmisleno pokazivao državnopravnu i etničku pripadnost južnohrvatskih dijelova hrvatskom nacionalnom korpusu.

“Zapamćen će ostati i njegov rad kao upravitelja Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje je uspio okupiti zavidan broj vrsnih suradnika i stvoriti krug povjesničara kojemu je Dubrovnik okosnica proučavanja. Izvanredni rezultati pod njegovim vodstvom Zavod su pretvorili u jednu od najjačih istraživačkih skupina u hrvatskoj povijesnoj znanosti, čime je zadužio domovinu.

Primite, molim Vas, u ime hrvatske Vlade i moje osobno, izraze sućuti i poštovanja”, napisao je Plenković u brzojavu sućuti. (H)