Premijer komentirao Todorića: Otvoreni smo da se sve istraži

Premijer Plenković je tijekom otvorenja Tjedan sporta na Jarunu prokomentirao procjenu rejtinga Hrvatske Standard&Poorsa, Todorićev javni istup u vezi Agrokora i svoj govor tijekom Skupštine UN-a.

“Ovo je već drugi put da je Standard&Poors podigao rejting i to je izvrstan korak da vratimo rejting na investicijsku razinu. Ono što je dobro je gospodarski rast, smanjivanje deficita, a smanjivanje javnog duga je ono na čemu ćemo ustrajati, kao i nastavak strukturnih reformi”, rekao je premijer koji je bi upitan i kako komentira javni istup Ivice Todorića u vezi lex Agrokora.

“Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitim čovjeka i da želim na porezne obevnznike prebaciti dug i sada se pokazuje da te optužbe nisu točne. Naš jedini interes je bio zaštititi gospodarstvo. Ne samo da su zadržana radna mjesta nego i opskrba Hrvatske tijekom najbolje turističke sezone, temeljni cilj je bio ostvaren. Upitajte OPG-ovce što bi bilo da nije bilo tog poteza. Koliko se ja sjećam prije donošenja zakona kompanija nije dobila likvidnost za funkcioniranje. Mi smo Vlada koja poštuje pravnu državu i to je ono što našu stranku čini drugačijom”, rekao je Plenković.

“Znate da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati kada je to kompanija željela i nije bilo pritiska od strane Vlade. Naša pozicija je bila da restrukturiranje ima transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo, mi smo otvoreni da se sve istraži. Jasno je da je zakon donesen u skladu s Ustavom RH. Ja znam što Vlada radi i kojim se načelima vodimo”, objasnio je premijer koji se dotakao i teme spora sa Slovenijom i svog govora tijekom Skupštine UN-a.

“Pozicija prema Sloveniji je otvorena, želimo dijalog, želimo bilateralnim putem riješiti granice, pozicija Sloevnije je da bi htjeli implementirati presudu koju ne priznajemo. Jedino razgovori preostaju. Cjelina mog govora u UN-u je dotakla sve važne ključne globalne teme, razvojnu politku, konflikte i sve ono što je bitno. Ne bih mijenjao ništa, izabran sam da bih zastupao Hrvatsku”, zaključio je premijer Plenković.