”Premijer HDZ-ovcima prijetio gubitkom posla zbog IK”

Foto Hina/ Dario GRZELJ

Istanbulska konvencija je potvrđena u Saboru, što nikad nije bilo upitno, ali je taj dokument tjednima “drmao” hrvatsku društvenu scenu. Željka Markić je sa svojom udrugom U ime obitelji bila u prvim redovima kampanje protiv odluke Vlade Andreja Plenkovića o ratifikaciji i danas je zadovoljna učinkom.

“Mi smo godinu i pol dana iznosili argumente protiv te konvencije i vjerujem da smo, zajedno sa svima drugima koji su se uključili, pridonijeli da 30 zastupnika ne glasuju za ratifikaciji. Tome su sigurno pridonijele i ugledne institucije koje su ukazale na štetnost ratifikacije te dva prosvjeda koja su u samo deset dana napunila glavni trg u Zagrebu i Rivu u Splitu, a oba su organizirale udruge i građani.

Jako je važno i da je dobar dio braniteljskih udruga, koje su se aktivirale protiv ratifikacije, pokazao da su im bitni interesi Hrvatske, a ne neke političke stranke, pa niti HDZ-a. Tako se prvi put dogodilo da je 30 posto zastupnika HDZ-a glasovalo protiv odluke predsjednika vlastite stranke.

Ali, njih 70 posto ipak je glasovalo po diktatu predsjednika, protiv volje velikog dijela birača HDZ-a. Činjenica je da je vrijednosti birača SDP-a i HNS-a zastupalo i 37 zastupnika HDZ-a. Omjer 110 prema 30 za ratifikaciju ne odražava pravo raspoloženje hrvatskih građana i to je loše za demokraciju, ističe Željka Markić a prenosi Novi list.

Ona upozorava da je premijer Plenković ignorirao stavove HAZU-a, Matice hrvatske, Hrvatske biskupske konferencije, brojnih građanskih udruga i intelektualaca i da se u raspravi o Istanbulskoj konvenciji služio ‘političkim spinovima’, omalovažavanjima i etiketiranjima”.

Unutar HDZ-a je, pak, tvrdi Željka Markić, predsjednik Vlade pribjegavao metodama ‘lomljenja članova kako bi oni podržali Istanbulsku konvenciju’.

“Prijetio im je gubitkom radnog mjesta u državnoj službi, da na idućim izborima neće biti na listi ili da će, ako budu za Istanbulsku, biti nagrađeni pozicijama u stranci i poslovima u državnim firmama To je zabrinjavajući model potkupljivanja narodnih zastupnika’, kaže Markić.