Preko 160 događaja i 35 tisuća noćenja u Zagrebu zbog predsjedanja EU-om

Koordinator predsjedanja RH Vijećem EU-a Gordan Markotić kazao je u petak da će u Zagrebu tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om biti organiziran 161 događaj i da se zbog toga u gradu očekuje oko 35 tisuća noćenja i 14 tisuća službenih ručkova i večera.

“U ovih šest mjeseci očekujemo oko 25 tisuća delegata. Samo u Zagrebu oko 35 tisuća noćenja. Svi hoteli su angažirani“, istaknuo je Markotić na skupu u povodu 45. godišnjice osnutka Hrvatskog društva konferencijskih prevoditelja.

Naglasio je kako je svima osiguran smještaj te da će svi hoteli biti puni.

Hrvatska će u sklopu predsjedanja organizirati oko 10 tisuća službenih ručkova i četiri tisuće službenih večera, dodaje Markotić.

Ukupno će u Hrvatskoj biti održan 161 događaj, od kojih su većina neformalni sastanci na kojima se ne donose odluke, ali su priprema za formalne sastanke u Bruxellesu, kazao je koordinator predsjedanja.

Dva sastanka na vrhu europskih čelnika, 12 neformalnih sastanaka Vijeća ministara, osam ministarskih konferencija i četiri sastanka predsjednika parlamenata, najvažniji su događaji koji će biti održani u Hrvatskoj, istaknuo je Markotić.

Zagreb će biti domaćin dvjema trećinama događanja, dok će ostatak biti raspoređen širom Hrvatske, dodao je.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) glavni je prostor hrvatskog predsjedanja, a postojat će i još jedan “centralni prostor” u Zagrebu, rekao je. Dodatno će nekoliko hotela osigurati konferencijske prostore.

Svečane večere održat će se na lokacijama poput Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja Mimara, Preporodne dvorane u Opatičkoj ulici i Hrvatskog glazbenog zavoda.

“Pokazat ćemo sve ono što imamo trenutačno na raspolaganju u Zagrebu”, zaključio je Markotić.

Pripreme teku po planu

Europa koja raste, Europa koja štiti, Europa koja spaja i Europa koja je otvorena i asertivna, četiri su cjeline unutar kojih će Hrvatska usvojiti prioritete predsjedanja, poručio je koordinator predsjedanja.

Šef premijerova kabineta Zvonimir Frka Petešić istaknuo je kako pripreme teku po predviđenom planu te je dodao da će web stranica hrvatskog predsjedanja biti dostupna na hrvatskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Jutarnji list objavio je u petak kako je dovršetak radova na preuređenju NSK pomaknut s 12. prosinca na 22. prosinca, odnosno na samo devet dana prije preuzimanja predsjedanja Vijećem EU-a.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman procijenio je u dan ranije troškove predsjedanja EU-om na oko 70 milijuna eura

S rumunjskim predsjedanjem 1. siječnja ove godine započeo je predsjednički trio, u kojem su još Finska, čije je presjedanje započelo 1. srpnja, i Hrvatska koja će preuzeti predsjedanje početkom 2020. Predsjednički trio uveden je sporazumom iz Lisabona kako bi se osigurao kontinuitet rada u Vijeću EU-a.

Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.