Pregovori sindikata i Vlade o koeficijentima u obrazovanju

FaH

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak su počeli pregovori ministra rada Josipa Aladrovića i ministrice obrazovanja Blaženke Divjak sa sindikatima prosvjetnih radnika u štrajku o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Održavaju se dva odvojena sastanka, prvi su s ministrima za stol sjeli predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, a nakon toga će razgovarati Sindikat Preporod i Sindikat znanosti i visokog školstva.

Sindikati obrazovanja traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 1,406 postotna boda za sve prosvjetne radnike i dosad su odbijali ponudu Vlade da im se iduće godine poveća osnovica za ukupno 6,12 posto, uz uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama. Ako pitanje koeficijenata ne bi bilo riješeno do kraja lipnja, plaće bi im se povisile za još 2 posto.  

U ponedjeljak štrajkaju osnovne i srednje škole u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Ministrica Divjak izjavila je uoči sastanaka kako joj je drago da su konačno u poziciji da sjednu za stol i razgovaraju o konkretnim kompromisnim prijedlozima.

“Bilo je važno da se prošli tjedan, temeljem koalicijskog sastanka i dogovora, uspio otvoriti prostor za daljnje pregovore, odnosno da Vlada ima poziciju i da sindikati imaju poziciju. U sljedećih nekoliko dana sigurna sam da ćemo doći do kompromisnog rješenja jer to moramo napraviti s obzirom da je situacija u našim školama već ozbiljna i s obzirom na broj izostanaka te broj sati koje treba nadoknaditi. U srijedu ću dati, u tom smislu, upute školama”, rekla je Divjak.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ne očekuje puno od pregovora jer zasad nema kompromisa oko koeficijenata.”Tu ema kompromisa oko koeficijenata, nema kompromisa čak niti oko rastezanja priče”, kazao je Ribić uoči sastanka.

“Kaže se – ako sustav koeficijenata ne nastupi do 1. srpnja, onda će ići rast plaća od 2 posto. Možda to može i više, 6,11 posto. Ali što znači ako ne bude završen sustav koeficijenata ili ako bude završen, kako će to izgledati, hoće li to zadovoljiti štrajkaše, što ako ne zadovolji štrajkaše, a oni sada zaustave štrajk”, rekao je Ribić nazvavši prijedlog Vlade nesuvislim.