Pregovori o novom temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe – o prijevozu zaposlenika

HRT

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon sastanka Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima o novom temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe (TKU) izjavio je kako pregovaraju u dobrom duhu i da obje strane žele učiniti iskorak u poboljšanju sustava te da su razmatrali pitanje troškova prijevoza zaposlenika na posao.

“Radna skupina će pripremiti prijedloge, napraviti će se analize, ali prvenstveno smo se vodili pitanjem pravičnosti i ekonomičnosti kako bismo ispravili nedorečenosti, jer upravo je na pitanje prijevoza bilo najviše nejasnoća i tumačenja na kolektivni ugovor”, rekao je Marko Pavić.

Najavio je da će se do petka, za kada je najavljen idući sastanak, razmijeniti mišljenja o nespornim stavkama kolektivnog ugovora i vidjeti o kojim je člancima potrebno dodatno razgovarati. Danas još nije otvoreno pitanje osnovice plaće. Vlada je predložila da se pitanje materijalnih prava promatra cjelovito, dodao je.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak je izvijestio kako su se obje strane usuglasile kako im pregovarački protokol nije potreban.

“Nismo dogovorili ekonomski cijenu nego da će radna skupina nastaviti s radom”, rekao je. Podsjetio je kako je do sada ta naknada bila oko 0,75 kuna po kilometru, ustvrdivši da bi prema sindikalnom izračunu to bi minimalno moralo biti 1,34 kune.

Nastavit ćemo razmatrati sporne, odnosno članke TKU koji su predmet pregovora vezano uz materijalna i pravna prava, najavio je Topolnjak.