Predstavnik HDZ-a najavio žalbu na novu presudu u slučaju Fimi media

Objava presude u slučaju Fimi media

Pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak najavio je u petak žalbu na presudu u aferi Fimi media, ističući da je stranka osuđena za radnje bivšeg predsjednika Ive Sanadera i blagajnice Branke Pavošević te da sadašnji vrh i članstvo “nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama fizičkih osoba”.

“HDZ je proglašena odgovornom za radnje fizičkih osoba, dakle odgovornih osoba u stranci, prvookrivljenika Ive Sanadera i blagajnice Pavošević. Ta se odgovornost izvodi iz njihove krivnje, radi se o objektivnoj odgovornosti. HDZ je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 3,5 milijuna kuna i oduzima se imovinska korist od 14,6 milijuna kuna”, rekao je novinarima Terešak.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media, dok je HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud proglasio “odgovornim”.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu sada je oslobođen optužbe.

Terešak je istaknuo da se u novom postupku, što se tiče odgovornosti HDZ-a, od prvopostavljene optužbe na 31 milijun kuna sada došlo na 14,6 milijuna. “Držim da ovo vijeće nije postupalo po ukidnom rješenju Vrhovnog suda, nije otklonilo naloge Vrhovnog suda glede utvrđivanja određenih činjenica, odbilo je dokazne prijedloge obrane HDZ-a, te držim kako ćemo u argumentaciji u žalbi koju ćemo podnijeti na ovu presudu, uspjeti s navedenom žalbom”, istaknuo je Terešak.

Dodao je kako vrh i članstvo HDZ-a nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama za koje su proglašene fizičke osobe u ovom suđenju.

Upitan da pojasni koje se to odluke Vrhovnog suda nisu poštivale na suđenju, Terešak je kazao kako to ne može ukratko elaborirati jer ima više stvari.

“Prije svega bih istaknuo pitanje konfrontacijskog prava, odnosno terećenja drugooptuženika Mladena Barišića u odnosu na sve optuženike, a isti je odbio odgovarati na pitanja obrane i sudskog vijeća”, zaključio je Terešak.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.