Predstavnici sajmova traže da im se omogući rad

Predstavnici hrvatskih sajmova zatražili su u nedjelju da se omogući rad sajmova zatvorenih odlukom stožera civilne zaštite, ističući da je to djelatnosti koja se odvija na velikim otvorenim površinama na kojima se poštuju sva pravila i gdje do sada nije zabilježena zaraza covidom.

Predsjednik Udruge hrvatskih sajmova Miroslava Filipčić rekao je na konferenciji za novinare na zagrebačkom autosajmu na Jakuševcu, da su se svi sajmovi u Hrvatskoj našli u velikim problemima zbog zabrane rada.

U Hrvatskoj je po njegovim riječima između 450 i 500 sajmova koji zapošljavaju između dvije i tri tisuće ljudi i s kojima surađuje nekoliko desetaka tisuća tvrtki.

Predstavnicima sajmova nije jasno zašto ih je stožer zatvorio. Filipčić kaže kako nema dokaza da se zaraza širila na sajmova. Iako se radi o velikim zatvorenim prostorima sajmovi su zatvoreni, dok su istovremeno trgovački centri i tržnice ostali otvoreni, dodaje.

Apsurdnim smatra to što se poljoprivredni proizvodi ne mogu prodavati na sajmovima, a mogu na tržnicama i u dućanima.

Kaže da su sajmovi cijelo vrijeme pandemije prošli brojne kontrole civilne zaštite, u kojima, kako kaže, nije pronađen ni jedan primjer kršenja mjera.

“Kontrolira se, poštuju se sve mjere, a zatvoreni smo”, kaže Filipčić. Ne sumnja da će ih država obeštetiti za razdoblje dok ne rade, ali to po njemu nije rješenje jer oni žele raditi. Naveo je i da su od prvog zatvaranja do aktualnog hrvatski sajmovi radili s trećinom kapaciteta, ali i s dvije trećine manje prihoda.

“Dajte da radimo, ispoštovat ćemo sve obveze prema državi, ni od koga ništa nećemo tražiti, poštovat ćemo sve mjere koje je propisao stožer jer ih možemo poštovati, radimo na otvorenom i što se god zahtijeva radi zaštite zdravlje građana mi ćemo ispuniti”, istaknuo je Filipčić.

Ujedno se požalio da predstavnike sajmova nitko nije kontaktirao ni prilikom prvog niti drugog zatvaranja.

Za glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Damira Zorića zatvaranje sajmova potpuno je nelogično, jer se radi o ogromnim prostorima na kojima se mogu poštovati sve mjere.

Podsjetio je da se radi o mjestima ne kojima nerijetko najsiromašniji dio građana nešto zarade, no da su sada dovedeni do toga da ni to ne mogu.

“Predstavnicima sajmova izražavam solidarnost, to je najmanje što u ovome trenutku mogu napraviti, a nadam se da ćemo javnim pojašnjenjem i javnim prosvjedom protiv ovakvih jednostranih odluka bez dubljeg uvida u stvari, možda uspjeti to ne neki način i preokrenuti”, rekao je Zorić.

Naglasio je da će Hrvatska udruga poslodavaca idućih dana pokušati razgovarati s mjerodavnima kako bi se aktualne mjere prilagodile prilikama.