Predstavnici ‘Hitne’ zadovoljni sastankom s ministrom Berošem

Sindikati hitne medicine, koji traže beneficirani radni staž, održali su u utorak prvi sastanak na tu temu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, nakon kojega su izjavili da su zadovoljni podrškom te je dogovoreno da za dva tjedna predstave svoj prijedlog Zakona o hitnoj pomoći.

“Uspostavili smo kontakt i dobili određeno obećanje da ćemo moći pripremiti prijedlog zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, predstaviti ga ministarstvu i krovnom zavodu hitne te bismo ga kasnije zajedno obradili i nakon toga predali Vladi”, izjavio je nakon sastanka Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći.

Za dva tjedna razgovarat će se konkretnije o novom zakonu o hitnoj medicini, a Šota kaže da bi u tom prijedlogu zakona trebale biti stavke o formiranju timova, beneficiranom radnom stažu, a obuhvaćene bi bile i helikopterske jedinice i proširenje timova hitne pomoći.

Predstavnici sindikata kažu da su “za sada zadovoljni”, no također poručuju da bi mogli ponovno doći na Markov trg i organizirati prosvjed ako se njihovi zahtjevi ne ostvare.

Prije pet dana predstavnici sindikata hitne službe organizirali su prosvjed na Markovu trgu na kojemu se okupilo 500-tinjak djelatnika sa zahtjevom uvođenja beneficiranog radnog staža za zaposlene u Hitnoj medicinskoj službi.

Beneficirani staž imali su do 1995., kada im je ukinut za mandata ministra Andrije Hebranga.

Traže i donošenje jedinstvenog zakona o hitnoj medicini, kakav imaju pripadnici policije i vatrogasci, te upozoravaju na nedostatak kadrova i timova u manjim mjestima.

Iako ih u četvrtak, nakon prosvjeda, nitko u vladi nije primio, ministar zdravstva Vili Beroš u priopćenju je izrazio potporu zahtjevu za beneficiranim radnim stažem, ali i pozvao ‘hitnjake’ da se za to obrate nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.