Predstavnici 16 nacionalnih manjina Zagreba podržali Bandića

Šesnaest predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba svojim su potpisom u četvrtak podržali listu stranke zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića na predstojećim izborima za Europski parlament.

Na konferenciji za novinare podršku Listi stranke Bandić Milan 365 dali su predsjednici vijeća češke nacionalne manjine Juraj Bahnik, crnogorske nacionalne manjine Dušan Mišković i mađarske nacionalne manjine Zoltan Balaž-Piri, a nazočni su bili i saborski zastupnici nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, Veljko Kajtazi i Vladimir Bilek.  

U pismu, koje je podijeljeno novinarima, ističe se da su prava i slobode pripadnika nacionalnih zajednica nedjeljiv dio demokratskog sustava Hrvatske, što je Bandić prepoznao i sa svojim suradnicima osigurao provedbu Ustavnog zakona na području Zagreba, ponekad i iznad trenutnih mogućnosti.  

Pismo su potpisali čelnici vijeća albanske, austrijske, bošnjačke, bugarske, crnogorske, poljske, češke, rusinske, makedonske, ruske, mađarske, slovačke, romske, talijanske, slovenske i ukrajinske nacionalne manjine, no, na njemu nema potpisa predstavnika srpske manjine Aleksandra Miloševića i židovske manjine Sanje Zoričić Tabaković.

Bandić im je zahvalio na podršci i poručio kako je ponosan na njihovo zajedništvo koje demonstriraju već 19 godina u Gradskoj upravi, Gradskoj skupštini, a u zadnje vrijeme i Hrvatskom saboru.

Poručio je kako europske metropole s puno dužom demokratskom tradicijom mogu učiti od Zagreba kako se živi multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, a to će donijeti i svi zastupnici iz Hrvatske koji će ući u EU parlament. 

Bandić je rekao da su zadnjih dana “malo šibani” zbog jumbo plakata koji prikazuju uspjehe u upravljanju Zagrebom, ustvrdivši da su “ljudi ljubomorni, ne samo na boju plakata, nego i na tekst, istinu i uspjehe”.