Predstavnice grada Karlovca na proslavi 850. obljetnice grada Alessandria u Italiji

Predstavnice Grada Karlovca u društvu gradonačelnika Alessandrie Gianfranca Cuttice di Revigliasco

Zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić i Snježana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada, gospodarstvo i EU fondove predstavljale su Grad Karlovac prilikom proslave 850. obljetnice grada Alessandria u Italiji.

Karlovac i Alessandria su gradovi prijatelji, a prijateljstvo je započelo 1963. godine. Posebno se istaknula pomoć grada Alessandrie gradu Karlovcu tijekom Domovinskog rata, a u tu spomen, most preko Kupe između Dubovca i Drežnika od 2005. godine nosi naziv „Most grada Alessandrije“.

Suradnja se tijekom godina odvijala i kroz projekte u kulturi, sportu, obrazovanju, te kulinarstvu i gastronomiji.

Prijatelji iz Italije nisu zaboravili Karlovac niti kad su bile katastrofalne poplave. Pomogli su kupnju isušivača, te šatora za potrebe Crvenog križa. Zaista je teško nabrojati sve situacije kada su građani Alessandrie pomagali građane Karlovca.

Treba naglasiti kako je najzaslužnija za suradnju dvaju gradova i činjenicu da prijateljstvo traje 55 godina, sugrađanka Edita Gojak. Koliko je velika ljubav, prijateljstvo i poštovanje grada Alessandrie i gđe. Gojak govori činjenica da je jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća 2009. godine postala počasna građanka tog talijanskog grada. Osim toga o njoj i njezinom radu napisali su i knjigu, a prihod od prodaje ide karlovačkom Crvenom križu i Dječjem domu „Vladimir Nazor“. Nažalost, zdravlje joj nije dozvolilo da prisustvuje ovogodišnjem slavlju.

Proslava 850 rođendana trajala je od 3. do 6. svibnja i diljem grada organizirali su više od 30 različitih kulturnih, zabavnih i gastro programa. Predstavnici Karlovca u Alessandriji su boravili u subotu i nedjelju, 5 i 6. svibnja.

Svečana večera organizirana je u čast dolaska prijatelja iz Karlovca

Svečana večera za predstavnike Grada Karlovca organizirana je u sjedištu alessandrijskog ogranka nacionalne udruge „Alpini“ prilikom koje je gradonačelnik Gianfranco Cuttica di Revigliasco naglasio značaj dolaska prijatelja iz Karlovca u svjetlu buduće suradnje.

“Dolazak karlovačke delegacije je jako važan za grad, posebno u trenutku obilježavanja 850. godina osnutka. Zaista nisam mogao zamisliti da Karlovac ne prisustvuje proslavi. Nakon obavljenih razgovora, vjerujem da će se naše prijateljstvo i suradnja nastaviti u konkretnijem obliku kroz suradnju na europskim projektima, te još bolje i kvalitetnije na svim razinama”, istaknuo je gradonačelnik Gianfranco Cuttica di Revigliasco.

Zadovoljstvo ne krije i zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić:

“Tijekom našeg boravka posebno su isticali kako sa Karlovcem imaju najduže prijateljstvo. Ova suradnja je važna iz više razloga. Osim na kulturnoj i obrazovnoj razini, želimo uspostaviti i gospodarsku suradnju, a njima kao i nama, članicama Europske unije je u interesu da se povežemo i zajednički realiziramo projekte kroz europske fondove.

Slični smo u dosta područja, a slični su nam i razvojni ciljevi. Naš dolazak u Alessandriu možemo smatrati prvim korakom jednoj konkretnijoj suradnji, a već sljedeći susret treba okupiti gospodarstvenike kako bi vidjeli koje su mogućnosti suradnje i razmjene, jer u drugim segmentima društvnog života postoji zaista kvalitetna suradnja naših dvaju gradova”.

Domaćin prilikom obilaska grada bio je predsjednik Gradskog vijeća Emanuele Locci

Nakon Svete mise u katedrali koju je predvodio biskup Guido Gallese, ulicama Alessandrie prošla je povorka u čast Grada u kojoj su sudjelovali svi koji pružaju usluge u zajednici i to policijske snage, financijska policija, carabineri, civilna zaštita, vatrogasci, Crveni križ i mnogi drugi.

Na Piazzi Garibaldi održan je svečani govor predstavnika gradskih vlasti, a poseban pozdrav dobili su predstavnici Grada Karlovca.

Nacionalno/Grad Karlovac