Predstavljeni HEROJI na 4 noge u Jastrabarskom

Ilustracija

Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite – Ministarstvom unutarnjih poslova održala je u subotu u Jastrebarskom događanje “Heroji na 4 noge“ gdje je predstavljen rad desetak potražnih pasa i pokazni dio državne vježbe spašavanja u urbanim područjima.

Potražni psi su se na najljepši način predstavili široj javnosti, osobito djeci i roditeljima – spremno su pozirali za kamere, veselo prihvaćali komunikaciju s najmlađom publikom, a potom ozbiljno i profesionalno prezentirali nekoliko pokaznih vježbi traženja u ruševinama gdje su uspješno markirali lokacije unesrećenih osoba, priopćili su iz HUOPP-a.

Za djecu je Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa organizirala i edukativnu radionicu koja je uključivala osnove rada s potražnim psima, prezentaciju kompletne opreme potražnog tima, edukaciju o pravilima ponašanja u velikim nesrećama i katastrofama u ubranim područjima te edukaciju iz prve pomoći.

Događanju je prisustvovao i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut koji je istaknuo da su za operativnost državnog Modula USAR tj. spašavanje u urbanim područjima važni stručnjaci različitih specijalnosti, no kako su potražni psi nezamjenjiv dio u tijeku akcije spašavanja.

Volonteri HUOPP-a – članovi potražnih timova najavili su kako će se od 16. do 20.listopada na istoj lokaciji održati međunarodni ispit spremnosti potražnih pasa za rad u ruševinama za Europu, Mission Readiness Test Rubble (MRT-R Europe), u organizaciji krovne međunarodne organizacije za rad potražnih pasa International search and rescue dog organisation (IRO), a u domaćinstvu udruge HUOPP.