Predstavljene aktivnosti programa “Za snažniju obitelj”

N1

Na konferenciji za novinare predstavljene su aktivnosti 3,3 milijuna kuna vrijednog programa namijenjenog pružanju podrške obiteljima koje se suočavaju s teškim životnim situacijama.

Nositelji trogodišnjeg programa koji nosi naziv ‘Za snažniju obitelj’ su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te UNICEF.

Ministrica Nada Murganić izjavila je kako je riječ o projektu koji je vezan za zaštitu djece a obuhvaća edukaciju udomiteljskih obitelji, osnažuje stručne radnike koji su u doticaju s našim obiteljima koji su u riziku. Cilj svih ovih projekata usmjeren je prema obiteljima u rizicima a one su najčešće pogođene siromaštvom ali ima i drugih oblika koji nepovoljno utječu na razvoj djece.

Ministrica je istaknula kako socijalni radnici trebaju prepoznati koji su rizici, u kojim to obiteljima djeca nemaju uvjete za pravilan rast i razvoj. Važno nam je kroz ove konferencije za novinare senzibilizirati javnost na pojavu zlostavljanja i različitih oblika presija na djecu. Važno nam je usmjeriti prave poruke ne samo prema javnosti već prema svima onima koji su bilo kakvom doticaju s djecom – bilo kroz odgojni, predškolski ili školski obrazovni sustav, zdravstvene radnike.

Sredstva koja su usmjerena iz UNICEF-a kroz naše ministarstvo za snažniju, jaču obitelj, izuzetno su značajna, naglasila je Murganić. Ovaj program je težak 5 milijuna kuna i nastojimo da zajedno sa stručnim radnicima, edukatorima, na kvalitetan način iskoristimo i usmjerimo prema našim obiteljima, a sve u cilju poboljšanja uvjeta rada i života djece.